Vrh Baba in Ostri vrh sta manj poznana vrhova, ki se strmo vzpenjata nad Zgornjo Rečico. Mogočen listnati gozd rahlo zakriva lep razgled na okoliške vrhove, Mrzlic, Kopitnik, Šmohor, Gozdnik…

Lokacija: Zasavsko hribovje

Priporočen čas obiska: z otroki v vseh letnih časih, ko ni snega. Brez otrok v vseh letnih časih.

Čas vzpona: do Babe cca 45 minut, od Babe do Ostrega vrha cca 35 min, skupaj na eno stran: 1h, 20 min

Primerno za otroke: vse starosti, dojenčke v nosilkah, kengurujčkih ter male otroke v nahrbtnikih

Z OTROKI NA VRH BABO IN OSTRI VRH

Za starše z dovolj kondicije priporočam obisk obeh vrhov hkrati. Pot je lepo označena, urejena in kljub nekaj strmim stopničkam in jeklenici proti vrhu Babe pot ni nevarna. Na obeh vrhovih se lahko odpočijete na urejenih lesenih klopcah, poskrbite za malico za otroke in po potrebi tudi previjanje. Priporočam previdnost na vrhovih, kjer otroci naj ne hodijo sami, saj so pobočja izven poti zelo strma in ponekod celo prepadna. Za tekanje je dovolj prostora na izhodišču, kjer je znan Barbara rov.

ČEZ BABO NA OSTRI VRH

Izhodišče je na prevalu Zavrate, kjer je tudi znan Barbara rov. Pot je dobro označena in sprva vodi mimo brunarice »pri knapu pod Babo«, se nadaljuje po zložnem kolovozu ter nato po lepo uhojeni poti, ki se vse strmeje vzpenja proti vrhu Babe. Iz vrha Babe pot poteka po lepem grebenu, kateri se najprej nekaj metrov spusti ter se nato vzpne proti Ostremu vrhu.

BARBARA ROV

Ob izhodišču se nahaja znan Barbara rov. Gre za opuščen rov, ki je del rudnika Huda jama pri Laškem. Poznan je predvsem po tragični zgodbi. Leta 2009 so v njem odkrili množično grobišče. Rov so zaprli že leta 1942, leta 1945 po končani drugi svetovni vojni pa so v rovu pobili in zakopali večje število nemških kolaboracionistov.

Oba vrhova sta precej neznana, vendar sta lahko za družine odličen pobeg v neokrnjeno naravo. Nedvomno boste ob tem uživali tako vi kot vaši otroci. Mir, narava, čas drug za drugega, razgled in lahko tudi igra in piknik na izhodišču.