Učna pot je speljana po obronkih Konjiške gore z glavno točko na poti, Konjiškim gradom. Po legendi je v osrčju Konjiške gore nekoč živel Konjiški zmaj, o katerem izvemo več na sami poti. Informacijske table nam bodo predstavile marsikaj zanimivega in poučnega.

Dostop do izhodišča, Slovenske Konjice:

Ljubljana – Slovenske Konjice:

Razdalja: 100 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Slovenske Konjice:

Razdalja: 35 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate izhodišča, Slovenske Konjice: 46.338062°N / 15.419972°E

Zmajčkova gozdna učna pot

Opis Zmajčkove gozdne učne poti:

Izhodišče: osnovna šola Slovenske Konjice

Pot je krožna

Čas hoje: 2 h

Dolžina poti: 3 km

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: za otroke v vseh letnih časih, tudi ko je sneg.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Zmajčkova gozdna učna pot

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora pa se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se v center Slovenskih Konjice, kjer pa v drugem križišču s semaforjem opazimo oznake levo za osnovno šolo. Peljemo se do osnovne šole, kjer parkiramo (lahko parkiramo tudi za osnovno šolo v bližini igrišča). Prva informacijska tabla je pred osnovno šolo.

OPIS ZMAJČKOVE GOZDNE UČNE POTI

Pričetek krožne učne poti je pri osnovni šoli, kjer stoji tudi prva informacijska tabla. Od tam skrenemo desno in prvi odcep levo. Sprva hodimo po asfaltirani cesti, mimo glasbene šole, gimnazije, med vinogradi, mimo pokopališča ter malo za tem opazimo odcep desno v gozd. Od tam pa dokler ne prispemo nazaj v center Slovenskih Konjic pot poteka po gozdu in travnikih. Med potjo je več informacijskih tabel, kjer se bomo marsikaj poučnega naučili. Ne manjka tudi klopi za počitek. Na poti spoznamo in si ogledamo Konjiški grad, kamnolom, sotesko Konjska smrt, dvorec Trebnik, park ob dvorcu Trebnik in pa za zaključek majhne otroke presenetijo še zelo zanimiva igrala v bližini dvorca Trebnik.

ZMAJČKOVA GOZDNA UČNA POT ZA OTROKE

Pohod

Pohod po učni poti je lahek, zanimiv in tako primeren tudi za samostojno hojo majhni otrok. Ni pa primeren za vozičke.

Zanimivosti na učni poti

Na učni poti s pomočjo informacijskih tabel spoznamo marsikaj zanimivega o gradu, zmaju, Konjicah, naravi.

Razgledi

Med potjo bomo nekajkrat prišli na točke, od koder se nam bodo odprli lepi razgledi na grad, Slovenske Konjice, Konjiško goro, Pohorje.

Igrala

Nagrada za otroke po prehojeni učni poti pa so zanimiva igrala v centru Konjic, v bližini dvorca Trebnik. Tam je tudi več klopi.