Žička kartuzija je bila nekoč samostan ali dom »belih menihov«. Danes pa je prostor za obiskovalce, kjer lahko spoznajo zanimivo zgodovino, se sprostijo, umaknejo v sproščen zgodovinski kompleks, ki je obdan s čudovito naravo. Ogledi so prilagojeni tudi otrokom, kateri skozi zabaven način spoznavajo zgodovino Žičke kartuzije.

Dostop do Žičke kartuzije:

Ljubljana – Žička kartuzija: 97 km, 1h 10 min

Maribor – Žička kartuzija: 42 km, 40 min

Koordinate Žičke kartuzije: 46.309799°N / 15.393481°E

Žička kartuzija

Pomembni podatki:

Naslov: Špitalič pri Slovenskih Konjicah 9, 3215 Loče

Spletna stran: https://tickonjice.si/razisci/kulturna-dediscina/zicka-kartuzija/

Odpiralni čas: https://tickonjice.si/razisci/kulturna-dediscina/zicka-kartuzija/#cas

Vstopnina: https://tickonjice.si/razisci/kulturna-dediscina/zicka-kartuzija/#cas

Primerno za: vse vrste obiskovalcev

Primerno za vozičke: da (razen nekaj delov, kjer so stopnice ali travniki)

Primeren čas: vsi letni časi (pozimi med vikendi, ko je odprta za obiskovalce)

Čas ogleda: 2 h ali več

Žička kartuzija

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šentjur, Dramlje in skrenemo proti Dramljam. Od tam se peljemo naprej po prednostni cesti skozi kraja Zalog pod Uršulo ter Stražo na gori in nato prispemo do Žičke kartuzije, ker parkiramo na označenem parkirišču.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice in se peljemo levo proti Draži vasi in Žičam. V Žičah že opazimo smerokaze za Žičko kartuzijo, kateri nas pripeljejo do Žičke kartuzije.

O ŽIČKI KARTUZIJI

Žička kartuzija je začela nastajat okrog leta 1155, saj je lastnik tega posestva zadal nalogo, da se tu postavi domovanje za menihe iz Velike kartuzije na Francoskem. Kartuzijani so se ukvarjali z lekarništvom in zdravilstvom, steklarstvom, mlinarstvom, opekarstvom. Znani so bili tudi po tem, da so gostili popotnike in ostale goste. Zgradili so tako poimenovani »hospital«, ki je služil negi bolnikov in oskrbi gostov. Po turških upostošenjih je nastalo poslopje sedanje Gastuže, katera je najverjetneje ena najstarejših ohranjenih gostil v Srednji Evropi.

Žička kartuzija je veljala za enega najpomembnejših samostanov. Prevzela je celo vlogo osrednjega samostana Velike kartuzije, kar je pomenilo, da se je v prostorih Žičke kartuzije oblikovalo redovno politiko in sprejemalo vse pomembne odločitve.

Žička kartuzija je skozi svoj preko šestoletni obstoj doživela mnogo vzponov in padcev, v tem obdobju je vladalo mnogo različnih vladarjev, preživela je več različnih obdobij. Leta 1782 je takratni cesar ukinil delovanje Žičke kartuzije. Nekaj časa je v tamkajšnjih prostorih bil sedež župnije ter gospodarsko-upravno središče bivšega kartuzijanskega posestva, po letu 1827 pa so pričele stavbe propadati.

Danes je Žička kartuzija ponovno oživela, vendar na drugačen način. Tam je razvit turizem in obiskovalci z veseljem opazujejo lepote tega kraja in spoznavajo zanimivo zgodovino kartuzije.

ŽIČKA KARTUZIJA ZA OTROKE

Ogled Žičke kartuzije z avdiovodnikom

Poučen ogled žičke kartuzije za otroke in odrasle je z avdiovodnikom. Ko kupimo vstopnice, lahko za pomoč pri ogledu vzamemo avdiovodnik (napravica podobna telefonu, ki si jo obesimo okoli vratu). Na označenih točkah stisnemo na določeno številko na avdiovodniku in poslušamo razlago stavbe ali česa drugega, kar si ogledujemo.

Knjižica za otroke

Ogled žičke kartuzije je za otroke zelo zabavno doživetje, katerega popestri knjižica z zabavnimi nalogami. Otroci knjižico, pisalo in še kakšno presenečenje prejmejo ob vstopu.

Stalne razstave

V Žički kartuziji je nekaj stalnih razstav. Razstava Korak za korakom predstavlja obnovo Žičke kartuzije, razstava Kulturna dediščina Žičke kartuzije predstavlja žičke rokopise, razstava Kozarci mesta Slovenske Konjice predstavlja tri unikatne linije kristalnih kozarcev, razstava Moli in delaj pojasnjuje materialno življenje kartuzijanov. Za otroke najzanimivejša pa je zagotovo razstava makete Žičke kartuzije.

Zeliščni vrt

Pred Žičko kartuzijo se razprostira zeliščni vrt, ki je urejen po zasnovi nekdanjih kartuzijanskih vrtov. V njem je zasajenih preko petdeset vrst zdravilnih rastlin. Pristen stik z naravo v lepo urejenem vrtu in zelenico naokoli je pravi magnet tudi za otroke.

Gostinska ponudba

Pred Žičko kartuzijo stoji Gastuž, najstarejša gostilna na Slovenskem. V prijetnem ambientu in vrtu obdanem z lepo naravo si lahko privoščimo pijačo ali kaj okusnega za pojest. Več o Gastužu: https://tickonjice.si/razisci/kulturna-dediscina/gastuz/

Spominčki

V prostorih Gastuža se nahaja trgovinica s spominki, ki je zaradi svojega lepega izgleda in še lepših izdelkov pravi magnet za vse vrste obiskovalcev.

Dogajanja

Predvsem v poletnem času se v Žički kartuziji odvijajo razna dogajanja, predvsem glasbeni dogodki. Prostor pa je primeren tudi za poroke.