Zeleno jezero je prava igra narave. Vsako leto, ko se stopi sneg, se jezero napolni s kristalno čisto vodo. Temperatura vode je okoli 7 stopinj, globina spomladi tudi do 12 metrov, katera pa nato do zime zelo upade, tudi samo do enega metra. Njegova največja posebnost pa je smaragdno zelena barva. Pohod okoli jezera je primeren tudi za majhne otroke.

Dostop do Zelenega jezera:

Ljubljana – Zeleno jezero:

Razdalja: 271 km

Čas vožnje: 3 h

Maribor – Zeleno jezero:

Razdalja: 147 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Koordinate izhodišča, parkirišče pri Zelenem jezeru: 47.536629°N / 15.067000°E

Parkirnina: 4 eur

Vstopnine ni

Zeleno jezero

Opis pohodne poti:

Čas hoje: z otroki cca 1 do 2 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 3 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: v vseh letnih časih, vendar je najlepše, ko ni snega

Oprema: običajna pohodniška – športna oprema

Zeleno jezero

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Maribora proti Gradcu. Od Gradca se peljemo do Bruck an der Mur ter malo naprej v kraju Berndorf skrenemo levo. Tam že opazimo oznake za Zeleno jezero oziroma Grüner See. Ves čas nato sledimo prednostni cesti, dokler ne prispemo do smerokazov za parkirišče pred Zelenim jezerom. To je ob vasici Tragöß. Parkiramo na prvem parkirišču ali pa se peljemo še nekaj sto metrov naprej do drugega, kjer je tudi gostilna. Priporočamo parkiranje na prvem parkirišču, ker od tam vodi lepa pohodna in enostavna pot mimo še enega manjšega jezera.

OPIS POHODNE POTI

Priporočamo krožno pot okoli jezera oziroma jezer. Če je veliko vode, gre za eno večje glavno jezero in nekaj manjših, ki jim pravijo tudi ribniki. Če je manj vode zgleda glavno jezero kot eno samo. Ko pa je manj vode pa kot da gre za več jezer. Spomladi, ko se sneg topi, se nabere toliko vode, da zalije tudi klopi in pohodne poti. Takrat pa je raj za potapljače. Pohodniki se lahko mirno sprehodimo okoli jezera, četudi je v njem veliko vode. Klopce in mehka trava naokoli so pravi raj za posedanje in opazovanje kristalno čiste vode ter visokih gora v ozadju.

ZELENO JEZERO ZA OTROKE

Pohod

Pohod okoli jezera ter ribnikov je enostaven in primeren tudi za najmlajše.

Igra in počitek na klopcah

Ob pohodni poti je več klopi, kjer si lahko privoščimo počitek, lahko tudi malico. Sicer pa je tudi travnatih površin na pretek.

Gostinski lokal

Ob neposredni bližini Zelenega jezera je gostinski lokal, kjer nudijo odlično domačo hrano.

Živali

Z malo sreče bomo videli živali na paši. Če te sreče ne bi imeli, pa bomo zagotovo videli velike postrvi v ribniku ter račke na jezeru.