Zasuta jama je manjša jama v Belih vodah. Dostop do jame je po zelo strmem pobočju, jamo se težko najde, zato priporočamo ogled jame le v spremstvu izkušenih jamarjev. V jami je nekaj kapnikov, jamskega mleka, z malo sreče se vidi tudi netopirje.

Dostop do izhodišča

Dostop do izhodišča, Bele vode, Libijski graben

Ljubljana – Bele vode, Libijski graben:

Razdalja: 81 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Bele vode, Libijski graben:

Razdalja: 89 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Koordinate izhodišča, Dom na Paškem Kozjaku: 46.40323°N / 14.94032°E

Zasuta jama

Oprema: obvezna čelada, lučka, visoka obutev z dobrim profilom (lahko tudi škornji), topla oblačila

Primerno za: otroke, ki so vajeni hoje po zelo strmih pobočjih

Čas obiska: ko ni snega

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šentrupert. Peljemo se do Mozirja, kjer skrenemo desno za Bele vode. Nato se peljemo naravnost po Ljubijskem grabnu, sprva po asfaltirani cesti, kasneje po makadamski. Ko prispemo do mesta, kjer se združita dva potoka, prednostna cesta gre desno, stranska pa levo, parkiramo nekje ob cesti.

DOSTOP DO JAME

Dostop do jame je zahteven, saj ni poti, ampak se hodi po zelo strmem pobočju. Ogled jame je mogoč le s pomočjo izkušenih jamarjev, saj sami jame niti ne bi našli. Uporaba čelade je obvezna že ob dostopu zaradi padajočega kamenja. Dostop do jame traja cca pol ure.

OGLED JAME

Jama je majhna, a ravno prav velika, da lahko doživimo košček pravega neturističnega jamarstva. Prvi del je ozek in zato zahteva nekaj plezanja po trebuhu, nato pa se odpre večja dvorana. V dvorani vidimo nekaj kapnikov ter veliko jamskega mleka po stenah. Zaradi občutljivega jamskega mleka moramo biti še posebej pozorni, česa se dotikamo ter kam stopamo.

ZASUTA JAMA ZA OTROKE

Ob izhodišču

Ob izhodišču je zanimiv ogled naravne skale, ki kaže obliko sove. Otroci z veseljem verjamejo, da sova čuva Ljubijski graben.

Dostop do jame

Dostop do jame je zelo zahteven, zato priporočamo za manjše otroke spremstvo izkušenih spremljevalcev. Obvezna uporaba čelade.

Ogled jame

Otrokom je potrebno povedati, kaj se v jami sme in kaj ne, da se ne uniči jamskega mleka in sige. Sicer pa je otrokom običajno zelo zanimivo plezanje po jamah, še posebej, ker si jo sami osvetljujejo z lučko.

Jamske živali

Z malo sreče bomo videli netopirje čisto od blizu in pa zagotovo jamske pajke.

Jamski škratek

Otroci bodo še posebej veseli, če jim bomo nekje skrili zaklade, ki jim ga je prinesel jamski škratek. To je odlična motivacija za otroke tako za oglede jam kot pohode na hribe.