Zasavska Sveta gora velja za priljubljeno pohodniško in izletniško točko. Nahaja se v Zasavskem hribovju in sicer med Litijo in Izlakami. Na vrhu stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva, od koder se nam raztezajo čudoviti razgledi na hribovje in doline naokoli.

DOSTOP DO ZASAVSKE SVETE GORE

Maribor – Zasavska Sveta gora: 99 km, 1 h 15 min

Ljubljana – Zasavska Sveta gora: 54 km, 50 min

Novo mesto – Zasavska Sveta gora: 66 km, 1 h 5 min

Koordinate parkirišča: 46.127804°N / 14.896712°E

Zasavska Sveta gora

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti do Trojan, kjer izberemo izvoz za Izlake. Zapeljemo se do Izlak, kjer skrenemo desno za Moravče. Po prednostni cesti se peljemo cca 6 kilometrov, dokler da ne opazimo smerokaza za Zasavsko Sveto goro levo, kamor tudi skrenemo. Nato sledimo oznakam in kmalu prispemo do Zasavske Svete gore. Iz Ljubljane lahko prispemo do Zasavske Svete gore tudi preko Litije in vasi Vače.

S strani Novega mesta prispemo na Zasavsko sveto goro tako, da se peljemo po Dolenjski avtocesti v smeri Ljubljane, katero zapustimo na izvozu za Bič, Litija. Zapeljemo se do Litije ter nato do vasi Vače in v smeri Izlak. Vmes opazimo smerokaz za Zasavsko Sveto goro, kjer skrenemo desno in sledimo oznakam do cilja.

POHODNE POTI

Na Zasavsko Sveto goro vodi več pohodnih poti. Za najkrajšo potrebujemo okoli pol ure enostavne hoje. To je iz naselja Rovišče. Od tam se lako podamo po označeni pohodni poti ali pa po cesti. Ostale poti so daljše, a vse primerne tudi za otroke. Poti so enostavne, le različno dolge. Opisi poti se nahajajo na spletni strani HRIBI.NET https://www.hribi.net/gora/zasavska_sveta_gora/25/214

ZASAVSKA SVETA GORA ZA OTROKE

Pohodi

Na Zasavsko Sveto goro vodi več pohodnih poti, med katerimi so vse primerne tudi za otroke. Izbiramo lahko med dolžine različnih poti in si za svoje otroke izbere primerno zanje.

Izlet

Lahko pa se tudi prepeljemo do želenega cilja. V tem primeru priporočamo parkiranje pri planinskem domu na Zasavski Sveti gori. Od tam se podamo na krožno pot na Zasavsko Sveto goro, za kar potrebujemo cca 10 – 15 minut hoje.

Razgledi

Z Zasavske Svete gore se razprostirajo čudoviti razgledi, v katerih uživajo tudi otroci. Na voljo je več klopi za počitek.

Planinski dom

Poleg planinskega doma se nahajajo prijetna otroška igrala. Poleg tega lahko pri planinskem domu tudi posedimo in v kolikor je dom odprt, tudi spijemo kakšno pijačo.