Zagreb, glavno mesto Hrvaške, se turistično vedno bolj razvija in danes nudi že mnogo zanimivosti in aktivnosti v samem mestu ter njegovi okolici.

Četudi je glavna turistična točka na Hrvaškem njena obala, se vseeno ne smo pozabljati na hrvaško zaledje, kjer se v jugo-zahodnem delu Panonske nižine, na južni strani pobočja Medvednice, razteza skoraj milijonska prestolnica Zagreb. Leži ne daleč od Slovenske meje, je le dobro uro oddaljen od Maribora in slabi dve uri iz Ljubljane. Skozi mesto se leno vijuga naša najdaljša reka Sava. Mimo Zagreba potekajo glavne prometne povezave med Srednjo Evropo in Jadranskim morjem.

Dostop do Zagreba:

Ljubljana – Zagreb:

Razdalja: 139 km

Čas vožnje: 1 h 45 min

Maribor – Zagreb:

Razdalja: 115 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Koordinate centra Zagreba, parkirišče Cvjetni: 45.811822°N / 15.972196°E

Zagreb

PARKIRANJE V ZAGREBU

Ko prispemo v center Zagreba, priporočamo parkiranje v eni izmed garažnih hiš ali pa na kakšnem drugem zavarovanem parkirišču. V centru je na voljo mnogo parkirnih mest, katera so dobro označena. V času Božičnih praznikov, ko je v mestu velika gneča pa priporočamo parkiranje izven centra ter dostop do centra s tramvajem.

KAKO JE MESTO ZAGREB DOBILO IME

Že pred davnimi leti, ko je hrvaški ban s svojo vojsko potoval skozi sušno deželo je naletel na sovražnika ravno na območju današnjega Zagreba. V boju je jezni vladar zamahnil po otrdeli zemlji, pri čemer je opazil brizganje vode. Tako je nemudoma dejal svojim vojakom: »Zagrebi, zagrebi!« To je le ena izmed mnogi zgodb kako je nastalo mesto Zagreb. Bolj romantična od te pa je prav tako povezana z banom, kateri je potoval po tej deželi s svojo izvoljenko Mando. Ob manjšem jezeru sta se ustavila, nakar je Manda začela piti vodo, ban pa ji je zaklical: »Zagrabi, Mando, duša moja!«. In tako je poleg imena Zagreb nastalo še ime jezero Manduševec, ki je danes fontana na Trgu bana Josipa Jelačića. Legende izvirajo iz ustnega izročila, iz pisnih virov pa je zgodba povsem drugačna. Mesto naj bi začelo nastajati leta 1094 na levem bregu potoka Medveščak, ko je madžarski kralj Ladislav ustanovil zagrebško škofijo. Istočasno se je razvilo tudi mestece Gradac na griču, kjer je današnji Gornji grad. Obe mesti sta bili opustošeni s strani Tatarov, kateri pa so bili še isto leto, torej 1242 izgnani. Napad je domačine do dobra izučil in zato so postavili obzidje z obrambnimi stolpi, pod katerimi se je nato razvilo predmestje na območju današnje Ilice. Čez leta sta se obe mesti združili in za obe skupaj se je začelo uporabljati ime Zagreb.

OD ZELENIH PARKOV, SKRIVNOSTNIH STAVB DO ŽIVAHNIH ULIC

Za domačine predstavlja osrednji družabni prostor Trg bana Josipa Jelačića, kateri ja zaprt za promet glavno točko za druženje. Nekdanji vladar ban Josip Jelačić velja danes za hrvaškega narodnega junaka, saj se je v sredini 19. stoletja uspešno upiral Madžarom. Zato tudi na trgu stoji njegov kip. V bližini se nahaja fontana Manduševac, katera naj bi izpolnila željo, če vanjo vržete kovanec. Tempo življenja v mestu je kot v večini velikih mest hiter in nervozen. Le to pa vsaj delno zakrivajo številne zelene površine, katere z osmimi med seboj povezanimi parki tvorijo tako imenovano Letuzzijevo podkev. Med vsemi parki pa se raztezajo znamenite zgradbe, med katerimi ima prav vsaka svojo zgodbo. Nekatere svoje zgodbe razkrivajo že navzven, medtem ko druge le te skrivajo v svojih notranjostih. Mesto se lahko pohvali tudi z botaničnim vrtom, kateri s svojo pestro zbirko cvetlic z vsega sveta vabi v svoje osrčje. Obiskovalcem nudi oddih v mirnem zelenem delu sredi velemestnega vrveža. Mnogi trgi z znanimi in manj znanimi stavbami so lepo urejeni in tudi s premnogimi bari privlačni za obiskovalce. Za tiste, ki jih bolj kot umirjeni parki mikajo živahne ulice, pa je tukaj tudi najdaljša zagrebška ulica Ilica, ki je dopoldne povsem poslovno središče, popoldne pa sproščeno mesto zabave in nakupov.

BEG IZ CENTRA MESTA

Domačini stres mestnega vsakdana blažijo v parkih, med katerimi je za njih najljubši Maksimir. Tja zaradi fantastične parkovne arhitekture zahajajo tudi drugi obiskovalci. Najbolj enostaven je dostop kar z tramvajem iz centra mesta. Park se nahaja nasproti živalskega vrta, kateri pa je tudi vreden ogleda. Nedaleč iz centra mesta pa se nahaja tudi jezero, imenovano Jarun. To področje velja predvsem za šport in rekreacijo, saj okoli jezera poteka kolesarska in tekaška steza. Poleti pa se je možno v njem tudi kopati. Mesto pa se lahko pohvali še z eno od še premnogih zanimivosti, to je razgledna točka. Mesto se že delno vzpenja na pobočje Medvednice, katere najvišji vrh je Sljeme. Iz Sljemena je lep razgled na ozke uličice in množice stavb, iz katerih štrlijo mogočni zvoniki cerkva. Sljeme pa ni samo izletniška točka z lepim razgledom, temveč tudi znano smučišče, kjer se že nekaj let merijo najboljši smučarji in smučarke sveta. Njegova nadmorska višina je 1033 metrov, katero pa lahko dosežemo peš po številnih planinskih poteh, z kolesom ali pa se na vrh pripeljemo z avtomobilom ter celo z gondolsko žičnico. Med številnimi planinskimi potmi pa se nahaja tudi jama Veternica ter srednjeveški grad Medvednjak.

Domačini so ponosni na svoje mesto in njegovo okolico, pravijo pa, da so od Zagreba lepše edino Zagrebčanke. Zagreb nudi ogromno kulturne, gurmanske, nočne in rekreacijske ponudbe. Idealen je za vikend izlet.

ZAGREB ZA OTROKE

Božični prazniki

Še posebej je zanimiv obisk Zagreba za otroke v času Božičnih praznikov. Center mesta se spremeni v eno samo veliko zabavo, še posebej za otroke. Mnogo igral, stojnic, drsališče, okraskov, božični vlak in še in še.

Živalski vrt

Zagrebški živalski vrt je z veliko vrst živalmi ter zanimivimi igrali prava atrakcija za otroke.

Jarun

Jezero Jarun je raj za plavalce, sprehajalce, tekače… Tam je na voljo tudi več igral.

Igrala

Igral v Zagrebu ne manjka. Priporočamo igrala v živalskem vrtu, pri jezeru Jarun, pri gradskem parku Bundek, Boćarski dom, Dubravkin put, park Maksimir, Karting Arena, Napuhanko Fun Park…

Sljeme

Sljeme je hrib nad Zagrebom, kjer je veliko možnosti za pohode, kolesarjenje, sprehode, smučanje, oddih v naravi itd.