Vezuv je vulkan v bližini Neaplja, kateri je najbolj znan po svojem izbruhu leta 79, ko je pod seboj uničil rimska mesta Pompeje, Herkulanej, Oplontis ter Stabiae. Vulkan je sestavljen iz velikega stožca, ki je obdan s strmimi pobočji. Gre za edini vulkan na celinskem delu Evrope, ki je izbruhnil v zadnjih sto letih. Zaradi goste poseljenosti v njegovi bližini ter nagnjenosti k izbruhom, velja za najnevarnejši vulkan na svetu. Kljub temu pa se turisti množično podajamo nanj ter uživamo v lepotah vulkana kot tudi razgledih naokoli.

Dostop do izhodišča

Slovenija (Ljubljana) – izhodišče za vulkan Vezuv:

Razdalja: 963 km

Čas vožnje: 9 h 30 min

Koordinate izhodišča: 40.828222°N / 14.414980°E

Čas vožnje in razdalja iz Neaplja: 30 min, 20 km

Čas vožnje in razdalja iz Pompejev: 30 min, 25 km

Vezuv

Opis pohodne poti na vulkan Vezuv:

Izhodišče: Označeno parkirišče ob cesti na vulkan Vezuv, od koder je prepovedana nadaljnja vožnja.

Do točke, kjer začnemo z hojo, se peljemo še dodatnih 10 min z kombijem (2 eur / osebo)

Nadmorska višina vulkana Vezuv: 1281 m

Čas hoje: 30 min – 45 min

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: vsi letni časi

Vezuv

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA ZA VULKAN VEZUV

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti do Neaplja. Zaradi dolge vožnje priporočamo, da je pohod na vulkan ena izmed točk na potovanju po Italiji. Če se podamo z avtom do parkirišča na vulkanu Vezuv, od koder je nadaljnja vožnja prepovedana, predlagamo za dostop pomoč navigacije. Oznake ob cesti se začnejo šele tik pod vznožjem vulkana. Parkirati moramo na označenem parkirišču, od koder pa se do točke, od koder nadaljujemo peš, peljemo z kombijem (lahko gremo tudi peš po cesti, za kar potrebujemo cca 30 min hoje). Ob parkirišču vam domačini takoj ponudijo vožnjo s kombijem, za kar odštejemo 2 eur na osebo (povratna karta). Če pa se v Neapelj podamo z letalom, vlakom, avtobusom in nimamo svojega prevoznega sredstva do izhodišča, je v Neaplju mnogo ponudnikov, ki organizirajo izlete ali pa samo prevoz (Vesuvio Express) na vulkan Vezuv. Do točke, od koder se podate z avtobusom na vulkan, je iz centra mesta Neapelj cca 20 min vožnje z vlakom. Izstopite na železniški postaji imenovani Erconalo Scavi. Avtobusi v času sezone iz Neaplja (Erconalo Scavi) vozijo na vsake cca 20 minut med 9:00 in zadnji odhod iz Neaplja je ob 14:30.

POMEMBNI PODATKI ZA OGLED VULKANA VEZUV

Odpiralni čas za ogled vulkana je:

  • Januar, februar, november in december: 9:00 – 15:00
  • Marec, oktober: 9:00 – 16:00
  • April, maj, junij, september: 9:00 – 17:00
  • Julij in avgust: 9:00 – 18:00

Cena vstopnice:

  • Odrasli: 10 eur
  • Študenti: 8 eur
  • Otroci nižji od 120 cm imajo brezplačno

Čas ogleda: minimalno 2 h oziroma po želji

Ko prispemo do izhodišča, je najbolje že imeti spletno rezervacijo, saj tako ob vhodu samo pokažemo kodo na telefonu, katero skenirajo ter nas spustijo naprej. V kolikor nimamo spletne rezervacije, se nam lahko zgodi, da moramo to urediti na licu mesta, kjer pa je slab signal. Na srečo je tam nekaj prodajalcev spominkov, kateri nam s svojimi wi-fi signali z veseljem pomagajo in nas nato posebej opozorijo na to, da se moramo ob povratku po spominke oglasiti pri njih. Preko spleta pa tudi uredimo plačilo.

OPIS POHODNE POTI NA VULKAN VEZUV

Pot je dobro urejena ter ograjena z ograjo. Tudi del poti na kraterju je dobro varovana. Na vrhu je več lokalov, kjer ponujajo pijačo, prigrizke ter spominke. Pot ne moremo zgrešiti. Zaradi strmih pobočij odsvetujemo hojo izven označene poti. Vračamo se po isti poti.

VULKAN VEZUV ZA OTROKE

Pohod na vulkan Vezuv

Pohod na vulkan Vezuv je enostaven in zato primeren za samostojno hojo že za štiriletnike (lahko tudi mlajše). Brez skrbi lahko tudi nesemo otroke v nosilkah ali nahrbtnikih.

Na vrhu vulkana

Priporočamo previdnost, saj otroci zelo radi gledajo preko ograje v krater, kjer pa bi z neprevidnostjo lahko prišlo do zdrsa.

Hrana in pijača

Priporočamo, da s seboj vzamete dovolj pijače (po potrebi tudi hrane), saj je lahko tam v času poletja zelo vroče. Sicer pa se da tudi na vrhu kupiti pijačo ter prigrizke, ki pa zaradi turistične lokacije niso ravno ugodni.

Spominki

Vsak otrok bo vesel kakšnega vulkanskega kamenčka. Na stojnicah prodajajo najrazličnejše spominke na to tematiko.