Vrbsko jezero spada med najbolj priljubljene destinacije v regiji Alpe-Jadran. Okoli jezera je speljana kolesarska in pohodna pot. Vmes pa je mnogo zanimivosti, ki so vredne ogleda.

Dostop do Vrbskega jezera, Velden am Wörthersee:

Ljubljana – Velden am Wörthersee:

Razdalja: 97 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Velden am Wörthersee:

Razdalja: 154 km

Čas vožnje: 2 h 5 min

Koordinate Velden am Wörthersee: 46.613967°N / 14,041849°E

Primeren čas obiska: vsi letni časi, priporočamo ob lepem vremenu

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok, vozičke ter kolesa in poganjalčke

Vrbsko jezero

DOSTOP

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti skozi Karavanški tunel v Avstrijo, kjer avtocesto zapustimo pri Vrbskem jezeru ter sledimo oznakam Velden am Wörthersee. V Veldnu parkiramo na enem izmed označenih parkirišč ter lahko od tam s kolesom nadaljujemo okoli jezera. Ali pa se peljemo z avtom okoli jezera in se ustavljamo na različnih točkah.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini vse do Dravograda, kjer gremo čez mejni prehod Vič. Po nekaj kilometrih pridemo na avtocesto, ki ji sledimo do Vrbskega jezera. Iz te strani priporočamo, da avtocesto zapustite takoj, ko opazite prve oznake za Vrbsko jezero in se peljete nato ob jezeru. Vmes je več urejenih parkirišč, kjer lahko parkiramo in nadaljujemo izlet s kolesom ali pa se peljemo z avtom okoli jezera.

VRBSKO JEZERO ZA OTROKE

Kopanje

Za otroke je kopanje pogosto tisto, ki jih najbolj privlači ob pogledu na jezera, morja, bazene, reke. Vrbsko jezero je odlično za kopanje v poletnih mesecih, saj se voda dovolj zagreje. Le dostop do jezera je potrebno poiskati, če ne želite za to plačati. V kolikor bi kolesarili okoli jezera, lahko najdete nekaj točk, kjer se da brezplačno kopati. Sicer pa imajo več urejenih kopališč, kjer ne manjka toboganov ter ostalih igral.

Druge vodne aktivnosti

Na voljo imajo mnogo aktivnosti na vodi. Lahko si sposodite čolne, supe, surfe, pedaline, se peljete s padalom ali pa se podate na organizirano vožnjo z ladjo.

Igrala

Okoli celega jezera je veliko igral. Če se podate okoli jezera s kolesom, boste ob kolesarski stezi naleteli na mnogo zanimivih igral.

S kolesom okoli jezera

S kolesom okoli jezera je pravo doživetje v vseh letnih časih. Mi smo to storili pozimi in je bilo zelo zanimivo. Otroka sta uživala v prikolici ter ustavljanju na igralih. Okoli jezera je dobrih 40 km, ki pa so enostavni za prevoziti, saj vmes ni večjih klancev.

Razgledni stolp Pyramidenkogel

Iz vseh strani se dobro vidi razgledni stolp ob jezeru, katerega je zaradi lepega razgledna vredno obiskati. Iz vrha stolpa se lahko spustite tudi po toboganu. Do vrha stolpa prispemo z dvigalom ali pa peš po 441 stopnicah. Primerni tudi za vozičke.

Odpiralni čas stolpa je: marec in april: 10:00 – 17:00; maj: 9:00 – 19:00; junij: 9:00 – 20:00, julij in avgust: 9:00 – 21:00; september: 9:00 – 19:00; oktober: 10:00 – 18:00; november, december, januar in februar: 10:00 – 17:00. Odprto vse dni v tednu.

Vstopnina: odrasli 14€; otroci do pet let brezplačno, otroci od 6 do 15 let 6,50€ ter mladina (16-17 let) 10€.

Maria Wörth

Maria Wörth je prikupna zgodovinska vasica, ki se nahaja na polotoku. Priporočamo sprehod po vasici.

Velden am Wörthersee

Velden am Wörthersee je kot nekakšno središče dogajanja na Vrbskem jezeru. Lepa promenada ob jezeru, kjer ne manjka ponudnikov aktivnosti ter odlične hrane. Ob promenadi so tudi zanimiva igrala.