Vravarjeva luknja je manjša jama, ki je primerna za začetnike jamarje in pa tudi za ostale ljubitelje podzemlja, tudi otroke. V jami so rovi, po katerih se je potrebno ponekod tudi plaziti, kar je za otroke še posebej zanimivo.

Dostop:

Ljubljana – Vravarjeva luknja:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Vravarjeva luknja:

Razdalja: 83 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate jame: 46.3634°N / 14.9924°E

Koordinate parkirišča: 46.3632°N / 14.9924°E

POMEMBNO: jama Vravarjeva luknja je prosto dostopna in odprta jama. Za vse, ki niste jamarji in bi si jamo radi ogledali priporočamo, da to raje storite skupaj z jamarji.

Oprema: čelada, lučka, nepremočljiva oblačila primerna za temperaturo 10 stopinj, od obuval priporočamo škornje ali visoke pohodne čevlje.

Ob dostopu do Vravarjeve luknje

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski cesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Iz obeh smeri avtocesto zapustimo na izvozu za Šentrupert. Peljemo se v smeri Logarske doline. Nekaj kilometrov naprej od Letuša opazimo odcep desno za Velenje. Tam skrenemo desno ter cesti sledimo dokler ne opazimo odcepa za Ljubijo. Od tam naprej sledimo cesti za Lepo njivo. Predlagamo, da za zadnji del dostopa uporabite koordinate, saj je težko točno opisati lokacijo jame. Parkiramo ob cesti ter se podamo nekaj metro po gozdni cesti, nad katero opazimo vhod v jamo.

VRAVARJEVA LUKNJA ZA OTROKE

Ogled jame

Ogled jame je zanimiv za vse, ki nimajo strahu pred zaprtim prostorom. V jami je nekaj ožjih delov, kjer se je ponekod potrebno tudi vleči na trebuh ter splazi skozi ožino. Sicer pa je jama kot en sam labirint. Vhod je malce bolj zahteven, zato tam priporočamo previdnost, predvsem za otroke. Nekoliko višje je še en vhod, do katerega z lahko pridemo skozi jamo. Od tega drugega vhoda je lep razgled na gozd in pa strme skale, kjer moramo še posebej popaziti na otroke, da ne zdrsnejo čez rob. Preostali del jame je enostaven.

Skrivalnice

Ko so otroci enkrat v jami, jih lahko pustimo, da se igrajo skrivalnice. Jama je majhna, tako da se v njej ne da izgubiti. Je pa ravno dovolj velika ter prepredena z rovi, da je odlična za skrivalnice. Pazimo le na zgornji vhod.

Jamski prebivalci

V jami z malo sreče vidimo tudi netopirje, kar je za otroke še posebej zanimivo, da si jih lahko ogledajo povsem od blizu.

Posebno doživetje

Za otroke je raziskovanje jam posebno doživetje, saj ob tem uporabljajo čelado ter lučko, s katero si sami osvetljujejo rove pred seboj. Otrokom to predstavlja igro, igro kakršne ne morejo doživeti nikjer drugje, kakor pa v jami in to v tesnem stiku s tisto naravo, do katere pridejo le redki.