Jama Vranja peč je vodoravna jama, katera ima dva vhoda. Torej se lahko gre v jamo pri enem vhodu in drugem iz jame. Skozi jamo teče potok iz ene doline v drugo.

Dostop:

Ljubljana – Vranja peč:

Razdalja: 71 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Vranja peč:

Razdalja: 77 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate jame: 46.3334°N / 15,1046°E

Koordinate parkirišča: 46.3331°N / 15,1033°E

POMEMBNO: jama Vranja peč je prosto dostopna in odprta jama. Za vse, ki niste jamarji in bi si jamo radi ogledali priporočamo, da to raje storite skupaj z jamarji.

Oprema: čelada, lučka, nepremočljiva oblačila primerna za temperaturo 10 stopinj, od obuval priporočamo škornje ali visoke pohodne čevlje.

Vranja peč

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski cesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Iz obeh smeri avtocesto zapustimo na izvozu za Šempeter. Sledimo regionalni cesti za Polzelo. V centru Polzele zavijemo desno proti Ložnici. Predlagamo, da za dostop uporabite koordinate, saj je pot od Polzele dalje težje sledljiva. Parkiramo ob cesti pod kmetijo Vranjek. Od tam je desno v gozd urejena pot, kateri sledimo dobrih 5 minut ter že prispemo do jame.

VRANJA PEČ ZA OTROKE

Ogled jame

Ogled jame je zanimiv tako za otroke kot ostale. Priporočamo pohod skozi jamo. Jama je v obliki črke S in je dolga 60 metrov. Skozi jamo teče potok, katerega višina vode je odvisna od količine padavin. Lahko se zgodi tudi, da ogled jame zaradi prevelike vode ni mogoč. V kolikor je vodostaj nizek pa je pohod skozi jamo pravo doživetje. Hoja po vodoravnih rovih in ogledovanje jame ter njenih prebivalcev netopirjev je lahko prav zabavno. Za otroke priporočamo nekaj več previdnosti pri prvem (parkirišču bližjem) vhodu, saj je nevarnost za zdrs v potok. V kolikor vas ne moti, da ste mokri, se lahko po jami brez skrbi sprehodite po potoku. Nazaj do avtomobilov se vrnemo po potki, ki je ne moremo zgrešiti.

Pohod med mogočnimi skalami

Ob izhodu (v primeru, če gremo v jamo pri prvem, parkirišču bližjem hodu in na izhodu na drugi strani ven) pridemo do mogočnih skal, ki segajo kar 14 metrov visoko. Pogled na skale in hoja med njimi je zelo zanimiva.

Pripoved

Otroci vam bodo v jami z veseljem prisluhnili od kod ime Vranja peč. V tej jami naj bi nekdaj prebivale vrane in domačini so jo zaradi tega poimenovali Vranja peč. Danes v jami ni moč videti vran, se pa z malo sreče vidi netopirje.

Rudnik boksita

V bližini, kjer smo parkirali se nahaja rudnik boksita. Rudnik je že v začetku precej blaten, kasneje pa se že poseda in ruši. Zato se vanj raje ne podajajmo. Se pa že v začetku vidi rdečkasta barva kamnine, kar nakazuje na veliko vsebnost železa.