Vodna učna pot Dobrava poteka od ribnika Reš ter vzdolž reke Drave, v bližini Radelj ob Dravi. Lepo speljana gozdna pot je precej razgibana in nam vmes postreže z mnogo zanimivostmi. S pomočjo informacijskih tabel se lahko tudi marsikaj naučimo.

Dostop do izhodišča, ribnik Reš:

Ljubljana – ribnik Reš:

Razdalja: 127 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Maribor – ribnik Reš:

Razdalja: 45 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate izhodišča, ribnik Reš: 46.607671°N / 15.203317°E

Ribnik Reš

Opis Vodne učne poti Dobrava:

Izhodišče: Ribnik Reš

Pot ni krožna, tako da se po isti poti vrnemo nazaj

Čas hoje: v eno smer cca 1 h

Dolžina poti: 4 km

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: za otroke v vseh letnih časih, tudi ko je sneg.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Vodna učna pot Dobrava

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje, Dravograd. Ko prispemo iz avtoceste, skrenemo levo. Peljemo se skozi Velenje, Mislinjo, Slovenj Gradec do Dravograda, kjer na koncu mostu čez Dravo skrenemo desno v smeri Maribora. Nato se peljemo po Dravski dolini do Radelj ob Dravi. V prvem krožnem križišču v Radljah ob Dravi skrenemo desno, torej pri prvem izvozu. Tam je tudi smerokaz za Vodni park. Sledimo oznakam za Vodni park. Tik pred Vodnim parkom bomo na levi strani opazili ribnik. Tam je tudi parkirišče, kjer parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini v smeri Dravograda. Ko prispemo do Radelj ob Dravi, mesto obvozimo po obvoznici in na koncu obvoznice v krožnem križišču opazimo smerokaz za Vodni park levo. Tam skrenemo. Sledimo oznakam za Vodni park. Tik pred Vodnim parkom bomo na levi strani opazili ribnik. Tam je tudi parkirišče, kjer parkiramo.

OPIS VODNE UČNE POTI DOBRAVA

S parkirišča ob ribniku krenemo na pot na desni strani ribnika, tako da obhodimo večji del ribnika. Nato nas pot vodi čez travnik in v bližini reke Drave v gozd. Od tam naprej je pot precej razgibana, saj se povzpnemo tudi na najvišjo točko Vodne učne poti. Na mogočni skali nad Dravo je nekaj klopi, miz, enostavna igrala ter kapelica z lepimi poslikavami. Od tam se razprostira tudi lep razgled na Radlje ob Dravi ter hribe za njimi. Pot nadaljujemo v gozd in se spustimo do reke Drave. Nekaj časa hodimo v bližini reke ter nato prispemo do zanimivega visečega mostu. Malo naprej od mostu prispemo v vas Dobrava, kjer je konec poti. Vrnemo se po isti poti. Med potjo je več učnih table, s pomočjo katerih spoznamo marsikaj zanimivega. Pot pa je prilagojena otrokom. Po poti se lahko podamo tudi v obratni smeri, torej s strani Dobrave.

*Lahko se vrnemo tudi po poljskih poteh, nekoliko višje iz vzporedno z Vodno učno potjo.

VODNA UČNA POT DOBRAVA ZA OTROKE

Pohod

Pohod po Vodni učni poti Dobrava je enostaven in primeren za samostojno hojo tudi za majhne otroke. Priporočamo previdnost tik ob reki Dravi.

Zanimivosti na Vodni učni poti

Na pohodu bomo spoznali veliko zanimivega o naravi, reki Dravi ter spoznali bomo Pupenludlna.

Počitek na poti

Med potjo je na voljo več lesenih klopi, kjer si lahko privoščimo počitek.

Ribnik Reš

Pri ribniku Reš bomo z malo sreče videli labode ter ribiče z zanimivim ulovom.