Vodice so vrh na zahodnem delu Banjške planote. Na vrhu stoji mavzolej Generala Gonzage, v bližini vrha pa kar mrgoli vojaških rovov, kavern. Z vrha se razprostira lep razgled na Sabotin. Le pet minut hoje stran se nahaja spomenik »pri orlih«, dejansko gre za spomenik italijanskim alpinom.

Dostop do izhodišča, Sveta gora:

Ljubljana – Sveta gora:

Razdalja: 114 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Sveta gora:

Razdalja: 240 km

Čas vožnje: 2 h 25 min

Koordinate izhodišča, Sveta gora: 46.0006°N / 13.6541°E

Mavzolej Generala Gonzage

Opis pohodne poti od Svete gore:

Nadmorska višina Svete gore: 670 m

Nadmorska višina Vodic: 651 m

Višinska razlika: -19 m

Višinska razlika na poti: 150 m

Čas hoje: z otroki cca 45 min

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema ter lučka za kaverne

Spomenik »pri orlih«

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo po primorski avtocesti vse do Nove Gorice, kjer skrenemo proti dolini Soče, Tolmin. Malo iz Nove Gorice smer Tolmin bomo opazili odcep za Sveto goro, kjer skrenemo desno navzgor. Peljemo se do Svete gore, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Najkrajša in najbolj enostavna pot na vrh Vodice z otroki je iz Svete gore. Pot je lepo markirana in sledljiva. S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri Vodic in konjiške poti treh svetišč. Cesta zgubi asfaltno prevleko in se rahlo spušča. Med potjo se tu in tam odpre lep razgled na Krn in ostalim goram. Po dobrih 150 metrih spusta prispemo do križišča večjih gozdnih cest, kjer je tudi manjši preval, imenovan Preški vrh. Od prevala nadaljujemo dalje sprva po gozdni cesti, nato po markirani poti v smeri Vodic. Pot se začne vzpenjati in ko prispemo na travnik, pred seboj zagledamo vrh Vodice.

OSTALI DOSTOPI

Do Vodic vodi še več poti, med katerimi je več takšnih, ki so primerne za majhne otroke. Iz Skalnice in Grgarja so poti dolge do maksimalno dveh ur hoje. Iz Zagore in Plave pa nekaj preko dveh ur hoje. Vse poti so označene in enostavne.

VODICE ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh je enostaven in primeren za hojo tudi za otroke stare 4 leta in več. Iz Svete Gore je najkrajša in najbolj enostavna pot, medtem ko so ostale poti nekoliko daljše in prav tako enostavne.

Igra in malica na vrhu

Na vrhu je več travnate površine, ki je primerna za igro. Prav tako je nekje na sredini poti med mavzolejem in spomenikom »pri orlih« večja travnata površina, klopi in mize ter tabla z opisom muzeja na prostem Vodice.

Kaverne

Pod vrhom kar mrgoli kavern, kjer se lahko prosto sprehajamo po njih, se igramo tudi skrivalnice. Otrokom je zelo zabavna hoja z lučkami po kavernah.