Naselje Vitanje se nahaja v kotlin ter delno tudi soteski. Hribovita pokrajina na vseh straneh Vitanja v sebi skriva mnogo zanimivosti. Pohorje s čudovitimi razglednimi točkami in samotnimi kmetijami, kjer izstopa Beškovnikova kašča. Na drugi strani pa strma pobočja soteske, kjer si vsak na svojem vrhu zreta iz oči v oči dva gradova oziroma danes le še njuni ostanki. Reka Hudinja, ki priteče s Pohorja, je bila pogosto vir za mline in žage. Še danes je tam nekaj zanimivih ostankov mlinov in žag. V soteski reka tvori ozko strugo, teče čez slap in skozi naravno okno. Svetu pa je Vitanje poznano predvsem zaradi vesoljskih doživetij, Centra Noordung. Mogočni center, ki spominja na vesoljsko ladjo, stoji ne daleč od starega trškega jedra Vitanja.

CENTER NOORDUNG

Dostop do Vitanja, Centra Noordung:

Ljubljana – Center Noordung:

Razdalja: 93 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Center Noordung:

Razdalja: 48 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate izhodišča, Center Noordung:46.382735°N / 15.295603°E

Center Noordung

OPIS DOSTOPA DO VITANJA, CENTRA NOORDUNG

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu za Celje center in ko prispemo do prvega križišča, skrenemo desno proti Vojniku. Peljemo se skozi Vojnik ter kmalu za Vojnikom levo v smeri Nove Cerkve. Zapeljemo se v Novo Cerkev ter sledimo oznakam za Vitanje. Cesta nas vodi skozi ozko sotesko ter takoj, ko prispemo iz nje, smo že v Vitanju. Peljemo se po prednostni cesti skozi center ter kmalu za centrom na levi strani opazimo mogočno stavbo, ki spominja na vesoljsko ladjo. Tam parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se skozi Slovenske Konjice ter po regionalni cesti v smeri Celja. Ko prispemo do krožnega križišča na Stranicah, izberemo prvi izvoz, kjer je tudi smerokaz za Vitanje. Nato se ves čas peljemo po prednostni cesti, dokler ne prispemo do Vitanja. Ko se v Vitanju peljemo mimo cerkve na manjšem hribu na naši levi strani, bomo kmalu prispeli do križišča. Iz prednostne ceste skrenemo levo za center Vitanja. Kmalu za tem na desni strani opazimo mogočno stavbo, ki spominja na vesoljsko ladjo. Tam parkiramo.

OGLED CENTRA NOORDUNG

Ogled Centra vesoljskih tehnologij je zanimivo doživetje tako za odrasle kot tudi otroke. V centru dobimo vpogled v neskončnost vesolja ter človeško delo v njem. Center je poimenovan po Hermanu Potočniku Noordungu, raketnemu inženirju, pionirju astronavtike in kozmonavtike, ki ima Vitanjske korenine.

OSNOVNI PODATKI ZA OGLED CENTRA NOORDUNG

Naslov: Na vasi 18, 3205 Vitanje

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 9.00 – 16.00, petek od 9.00 – 17.00, sobota in nedelja od 10.00 – 18.00

Kako na ogled: samostojno ali vodeno

Čas ogleda: samostojno cca 30 – 50 minut, vodeno 50 min

Vstopnina za samostojni ogled: odrasli = 7 eur, otroci od 5 do 15 let = 5 eur, dijaki, študenti in upokojenci = 8 eur, družinska (2 odrasla plus 2 otroka) = 20 eur

Vstopnina za voden ogled: odrasli = 10 eur, otroci od 5 do 15 let = 6 eur, dijaki, študenti in upokojenci = 6 eur, družinska (2 odrasla plus 2 otroka) = 28 eur. Za voden ogled so potrebne predhodne najave.

Simulator letenja: 10 eur

VT Noordung, občutek sprehoda med planeti: 5 eur

Spletna stran: https://www.center-noordung.si/

Na strehi Centra Noordung

DOLINA REKE HUDINJE

Reka Hudinja izvira na Pohorju, teče sprva po ožji grapi skozi Pohorske gozdove, se v Vitanju nekoliko razširi ter za Vitanjem priteče v ozko sotesko. Kasneje se reka izliva v reko Voglajno. V delu nad Vitanjem je bila reka včasih glavni vir za mline in žage, med katerimi je še danes nekaj ohranjenih in se jih da ogledati. V delu soteske pa je reka zanimiva zaradi slapu ter naravnega okna.

OPIS DOSTOPA DO DOLINE Z MLINI IN ŽAGAMI

Iz centra Vitanja ali pa od Centra Noordung se peljemo proti severu, smer Dolič. V križišču zapeljemo na prednostno cesto levo in tej cesti sledimo le nekaj metrov, dokler ne opazimo odcepa desno za Rakovec. Tam skrenemo. Nato pa se peljemo ves čas po dolini ob reki ter se lahko med potjo ustavimo pri dobro ohranjeni Završnikovi žagi ter nekoliko višje pri Poharnikovem mlinu. Opazimo pa lahko še nekaj ostankov mlinov in žag.

SOTESKA REKE HUDINJE

Iz Vitanja proti Celju se nahaja soteska reke Hudinje, skozi katero poteka tudi cesta. Na vsako stran soteske se dvigajo mogočne skale. Na vsaki strani je nekoč stal grad, danes so ostale le še ruševine obeh gradov. Reka Hudinja pa je izdolbla globoko sotesko, kjer se nahaja tudi čudovit predel s slapom in naravnim mostom. Dostop do slapu in naravnega mosta, ki se nahajata v bližini je težje sledljiv, saj do tja ni shojene poti. Predlagamo, da parkirate 3 km iz Vitanja proti Celju oziroma cca 800 metrov naprej od Uniorja (tovarna, ki se jo vidi na desni strani tik ob cesti v smeri Celja), takoj za mostom čez Hudinjo. Na desni strani tik za mostom je prostora za en avto. Koordinate izhodišča: 46.361581°N / 15.277638°E. Od tam pa se podamo peš po edini poti po desni strani Hudinje. Hodimo cca dobrih 5 minut, ko opazimo na desni strani mogočno skalo. Tik pred skalo se spustimo navzdol po brezpotju do Hudinje. Prispemo do predela, kjer je pogled na slap in naravno okno, skozi katero teče Hudinja.

BEŠKOVNIKOVA KAŠČA

Lepo ohranjena domačija iz zgodnjega 19. stoletja je zanimiv muzej, kjer lahko spoznamo, kako je življenje na takšni domačiji potekalo nekoč. Za ogled sta na voljo dve starinski in zelo lepo ohranjeni hiši.

OPIS DOSTOPA DO BEŠKOVNIKOVE KAŠČE

Iz centra Vitanja se peljemo v smeri proti Slovenskim Konjicam. Iz Vitanja do Beškovnikove kašče je slabih 7 km. Iz centra Vitanja do odcepa v levo proti Pohorju pa je 2,5 km. Tam je tudi smerokaz za Beškovnikovo kaščo. Nato se ves čas peljemo po prednostni cesti in po slabih 5 km bomo opazili smerokaz levo navzdol za Beškovnikovo kaščo. Nato po nekaj metrih prispemo do kašče, kjer parkiramo. Če pa se peljemo iz smeri Slovenskih Konjic, bomo cca 2,5 km pred Vitanjem na desni strani opazili odcep za Beškovnikovo kaščo proti Pohorju. Nato sledimo opisu zgoraj. Koordinate Beškovnikove kašče: 46.403290°N / 15.320999°E.

OGLED BEŠKOVNIKOVE KAŠČE

Ob ogledu Beškovnikove kašče nam postrežejo še z ogledom Beškovnikove domačije, ki stoji nekaj metrov nad kaščo. Obe zgradbi sta hkrati tudi muzej starih predmetov. Pogledamo si lahko predmete za peko kruha, setev žita, razna orodja in gospodarske pripomočke. Za ogled je potrebna predhodna najava na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13 b, Zreče, preko telefona 03 759 04 70 ali maila info@rogla-zrece.si.

V križišču nad Beškovnikovo kaščo se nahaja kapelica, kjer priporočamo krajši postanek. V kapelici na tleh sta dva nagrobnika iz rimskega pokopališča, katero se nahaja v bližini, a ga ni moč videti, saj je zakrito. Nekoliko višje pa se nahaja tudi cerkev sv. Vida, od koder se razprostira lep razgled.

STARI GRAD

Stari grad je lepo viden iz soteske reke Hudinje, če se peljemo iz smeri Celja proti Vitanju. Najbolj veličasten pa je pogled nanj, če se tja podamo peš po označeni poti. Grad namreč stoji na vratolomnem in izredno zahtevnem skalnem stožcu. Gre za enega najstarejših gradov v Sloveniji. Grad naj bi nastal že v 11. stoletju in je prava gradbena mojstrovina. Četudi so tam samo še ruševine, le te nakazujejo, da je nekoč bil to zelo poseben grad. Domačini grad imenujejo tudi Spodnji grad ali Goležev grad. Slednje ime je po bližnji kmetiji.

OPIS DOSTOPA DO STAREGA GRADU

Stari grad stoji na levem bregu reke Hudinje. Predlagamo, da parkirate v starem mestnem jedru na majhnem parkirišču ali nekje ob cesti ter se nato podate peš mimo Občine Vitanje in v prvem križišču desno v ulico Ob gmajni. Nato sledimo smerokazom za Goležev grad (tako piše na smerokazih). Sprva hodimo peš po asfaltirani cesti, kasneje po makadamski ter nato po gozdi poti. Na gradu se lahko podamo čisto do njegovega vrha, od koder je čudovit razgled. Zelo priporočamo previdnost, še posebej za otroke. Iz Vitanja do gradu je cca pol ure hoje.

Ogled gradu je možen tudi vodeno, pri čemer se je potrebno obrniti na: LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13 b, Zreče, preko telefona 03 759 04 70 ali maila info@rogla-zrece.si.

NOVI GRAD

Poleg Starega gradu v Vitanju je na hribu nasproti Starega gradu tudi Novi grad. Do gradu si lahko privoščimo lep krajši pohod s čudovitimi vmesnimi postanki z razglednimi točkami na Vitanje in okolico. Grad je v primerjavi s Starim gradom precej mlajši, saj je nastal šele konec 13.stoletja. Mogočen stolp stoji še danes in s tem nam da vedeti, kako mogočen grad je bil nekoč. Dobro vidno pa je tudi obzidje. Domačini grad imenujejo tudi Gornji grad ali pa Krajnikov grad (po bližnji domačiji).

OPIS DOSTOPA DO NOVEGA GRADU

Grad stoji na desnem bregu reke Hudinje. Predlagamo, da se parkira v starem mestnem jedru na manjšem parkirišču ali pa kje ob cesti. Tam je tudi modra informacijska tabla, kjer piše nekaj več o gradu. Nato sledimo oznakam za domačijo Krajnik. Do domačije imamo iz centra dobrih 5 minut hoje. Do domačije je dobro označeno. Ko prispemo na greben, je na desni stari domačija, mi pa gremo levo po grebenu za kmetijskim poslopjem. Nato pa samo sledimo kolovozu ter kasneje stezici, ki nas vodi naravnost navzgor po grebenu. Sprva hodimo po travniku, kjer sta vmes tudi dve razgledni točki s klopmi in kasneje prispemo v gozd. Kmalu za tem pa že tudi opazimo obzidje gradu. Tam priporočamo prosto raziskovanje, kjer pa previdnost, predvsem za otroke ni odveč. Od Vitanja do gradu je cca 20 minut hoje.

Ogled gradu je možen tudi vodeno, pri čemer se je potrebno obrniti na: LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13 b, Zreče, preko telefona 03 759 04 70 ali maila info@rogla-zrece.si.

VITANJE ZA OTROKE

Center Noordung

Center je prilagojen tudi za otroke, kar pomeni, da bodo tam našli mnogo zanimivega ter se hkrati tudi veliko naučili.

Igrala

Pred Centrom Noordung so dvojna igrala, kjer otroci zares uživajo.

Beškovnikova kašča

Tudi ta ogled je zanimiv za otroke, saj ob tem spoznajo, kako so ljudje živeli včasih. Še posebej pa so jim zanimivi nekateri stari predmeti.

Reka Hudinja

Kjer je voda, tam je zabava tudi za otroke. Četudi je zanje dostop do slapu in naravnega okna nekoliko zahtevnejši v zadnjem delu, pa je cilj toliko bolj zabaven. Na peščeno kamnitih tleh tik ob vodi ne manjka idej za igro. Od tam pa je tudi najlepši razgled na slap in naravno okno.

Pohod na gradova

Oba pohoda sta primerna tudi za otroke, ampak z veliko previdnosti ob ruševinah, saj je več strmih pobočij in prepadov.