Viševnik je priljubljen dvatisočak, saj je enostavno dostopen ter zelo lepo razgleden. Mnogi pravijo tudi, da je to najenostavnejši dvatisočak v Sloveniji.

Dostop do izhodišča, Pokljuka – Rudno polje:

Ljubljana – Pokljuka:

Razdalja: 76 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Pokljuka:

Razdalja: 200 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate izhodišča, Pokljuka: 46.3458°N / 13.9236°E

Viševnik, pogled na Triglav

Opis pohodne poti na Viševnik:

Nadmorska višina izhodišča, Rudno polje: 1347 m

Nadmorska višina Viševnika: 2050 m

Višinska razlika: 703 m

Čas hoje: 2 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 5 leta dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: v času, ko ni snega in ob lepem vremenu. Pozimi je na pobočjih Viševnika nevarnost plazov.

Oprema: oprema za visokogorje

Viševnik

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Bled. Peljemo se do Bleda, kjer skrenemo desno za Pokljuko. Cesti sledimo vse do vojašnice na Pokljuki, ki se nahaja na Rudnem polju. Ves čas po prednostni cesti, dokler ne zagledamo na desni strani vojašnice ter na levi veliko parkirišče.

OPIS POHODNE POTI

Pot na Viševnik je lepo markirana in enostavna. Otroci lahko brez zadržkov hodijo sami, potrebna je le pazljivost na vrhu, kjer je nekaj skal. Parkiramo na velikem parkirišču v bližini vojašnice ter se podamo peš po makadamski cesti v smeri smučišča. Od konca parkirišča je lepo označeno s smerokazi. Po desetih minutah prispemo do smučišča. Tam lahko sledimo označeni poti ali pa se podamo naravnost navzgor čisto do vrha smučišča, kjer ponovno pridemo na markirano pot. Pot nato vodi po strmi dolinici, za tem strmina za krajši čas popusti in nato se pot ponovno strmo vzpne levo navzgor. Prispemo na manjše sedlo, od koder se odpre lep razgled na Bohinjske gore. Od tam se še malo vzpnemo po poti, ki vodi skozi ruše in nato se že zelo lepo vidi vrh Viševnika. Sledi poti, ki se precej strmo vzpenja proti vrhu Viševnika.

VIŠEVNIK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh Viševnika je enostaven, četudi gre za dvatisočak. Predvsem je to zanimivo za nekoliko večje otroke, katerim želja je priti na dvatisočak in le to lahko prehodijo sami.

Čudovit razgled

Z vrha Viševnika se razprostira čudovit razgled. Še posebej lepo se vidi na Triglav, katerega vsi z veseljem občudujemo.

Čas za malico in igro v naravi

Za otroke so pohodi v gore pogosto povezani tudi z igro ter slastno malico. Med potjo na Viševnik je precej travnate površine, kjer si lahko vzamemo čas za malico in tudi igro. Predvsem pa je takšen prostor na spodnji postaji smučišča ali pa na Rudnem polju.

Sankanje in smučanje

V zimskih mesecih priporočamo sankanje in/ali smučanje na smučišču. Ne pa tudi vzpon z otroki na vrh Viševnika.