Virnikov Grintovec je 1654 metrov visoka gora v bližini Jezerskega. Vrh leži na meji med Slovenijo in Avstrijo. Pot proti vrhu poteka po gozdu, vrh pa je goli, kar omogoča čudovite razglede na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp ter na Karavanke.

Dostop do izhodišča, Murnovo:

Ljubljana – Murnovo:

Razdalja: 53 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Murnovo:

Razdalja: 181 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Koordinate izhodišča, domačija Murn: 46.406101°N / 14.485307°E

Virnikov Grintovec

Opis pohodne poti iz Murnovega:

Nadmorska višina izhodišča: 1100 m

Nadmorska višina Virnikovega Grintovca: 1654 m

Višinska razlika: 554 m

Čas hoje: 1,5 h – 2 h

Primerno za: majhne otroke (za hoje priporočamo 4 leta in več), starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki.

Primeren čas obiska: vsi letni časi, ko ni snega (v primeru snega nevarnost zdrsa)

Oprema: priporočamo opremo za visokogorje (visoki pohodni čevelj, pohodne palice)

Razgled z Virnikovega Grintovca

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Kranj vzhod. Regionalni cesti sledimo v smeri Jezerskega. V zaselku Bajte, ki so cca 1 km za gostiščem Kanonir, zavijemo levo. Po ožji asfaltni cesti se peljemo do prvega križišča, kjer pa krenemo desno proti kmetijo Spodnji Virnik. Cesta se vzpenja ob potoku Murnov in kmalu preide na makadamsko cesto. V naslednjem križišču skrenemo desno (naravnost je cesta za kmetijo Spodnji Virnik). Cesta se vzpenja do večjega travnika, kjer pa levo pod cesto opazimo kmetijo Murn. Po cesti nadaljujemo le še nekaj 10 metrov in prispemo do križišča, kjer parkiramo. Tam opazimo tudi table za Virnikov Grintovec.

OPIS POHODNE POTI

Pot je markirana in lepo sledljiva. Sprva se vzpenjamo ob gozdu, a kmalu pridemo v gozd. Nekoliko višje prispemo do razpotja, kjer se nam priključi pot iz Zgornjega Jezerskega. Tam nadaljujemo levo. Pot se višje za krajši čas povsem položi. Kmalu pridemo na jaso. Tam se priključi pot iz Avstrije. Za tem se začne pot, ki vodi po gozdu vse strmeje vzpenjati. Prispemo na glavni greben, na katerem se že odpirajo lepi razgledi. Malo pod vrhom strmina popusti. Na tem delu je potrebno za otroke nekaj več previdnosti, saj je ponekod nevarnost zdrsa (ob suhem vremenu načeloma ni nevarnosti).

OSTALI DOSTOPI

Vsi ostali dostopi so nekoliko daljši. Za otroke bi bil primeren še pol ure daljši dostop iz Jezerskega.

VIRNIKOV GRINTOVEC ZA OTROKE

Pohod

Pohod na lepo razgledni Virnikov Grintovec je z vidika zahtevnosti poti enostaven in primeren tudi za otroke, ki so vajeni hoje. Priporočamo za otroke od četrtega leta dalje in le tiste, ki so že vajeni hoje.

Malica na vrhu ter iskanje zakladov planinskega škrata

Za otroke je malica na vrhu vsakič zanimivo doživetje. Da pa jih še toliko bolj animiramo in jim popestrimo pohod, nekje na vrhu skrijemo zakladek. Le tega nato veselo iščejo in sploh manjši otroci veselo verjamejo v planinskega škrata, ki jih nagradi za njihovo pridno hojo v hribe.

Pristni stik z naravo

Z malo sreče bomo na planinski poti zasledili sledi jelenov, ki jih v tem predelu ne manjka. Morda bomo celo kakšnega videli. Ob poti pa bomo našli tudi gozdne sadeže in morda celo gobe.