Veliki Slomnik je vrh, na pobočjih katerega uspeva mnogo vresja in je že zaradi tega vreden obiska. Z vrha pa se razprostira lep razgled. Pohod na Veliki Slomnik je primeren tudi za majhne otroke.

Dostop do izhodišča, Liboje:

Ljubljana – Liboje:

Razdalja: 76 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Liboje:

Razdalja: 66 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča, Liboje: 46.209914°N / 15.200572°E

Veliki Slomnik

Opis pohodne poti na Veliki Slomnik:

Izhodišče: Liboje

Nadmorska višina izhodišča: 300 m

Nadmorska višina Velikega Slomnika: 609 m

Višinska razlika: 309 m

Višinska razlika na poti: 335 m

Čas hoje: 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: v času, ko ni snega

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Pot na Veliki Slomnik

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Žalec. Peljemo se v Arjo vas in tam nadaljujemo v smeri Liboj. V Libojah se peljemo levo v smeri Košnice pri Celju. Peljemo se tako daleč, da opazimo planinske oznake za Veliki Slomnik. Parkiramo v bližini kapelice, ki je ob cesti.

OPIS POHODNE POTI NA VELIKI SLOMNIK

Ko parkiramo v bližini kapelice, se podamo po označeni poti proti Velikemu Slomniku. Sprva hodimo po asfaltirani cesti, katera nato preide v gozdno cesto. Sprehodimo se mimo nekaj kmetij in pašnikov. Po makadamski cesti prispemo do razpotja, kjer se odcepimo levo za Veliki Slomnik. Desno pa gre pot za Šmohor. Nato se po slabši makadamski cesti nekaj metrov spustimo in prispemo do lesenega križa. Nadaljujemo po ožji gozdni poti, kjer na obeh straneh raste veliko vresja. V zgornjem delu prispemo do bolj kamnitega dela, kjer priporočamo nekaj več previdnosti za majhne otroke. Sam vrh je v gozdu, je pa lepa razgledna točka z Libojske stene.

OSTALI DOSTOPI

Za otroke primerna pot je tudi iz Košnic. Pot je približno isto dolga kot zgoraj opisana. Prav tako priporočamo pot iz Tremer, za katero pa potrebujemo cca 1 h hoje. Vse poti so dobro označene in lahke.

VELIKI SLOMNIK ZA OTROKE

Pohod na Veliki Slomnik

Pohod na Veliki Slomnik je kratek in enostaven ter zato primeren tudi za male otroke. Priporočamo previdnost le v zgornjem delu, kjer je bolj kamnito in strmo. Ter seveda na Libojskih stenah, kjer strma prepadna stena.

Na vrhu Velikega Slomnika

Na vrhu je lesena miza ter dve klopi in vpisna knjiga. Odlična točka za počitek, malico, igro. Tik pod vrho pa razgledna točka na Libojskih stenah.

Zanimivosti med potjo

Med potjo proti vrhu s strani Liboj nas preseneti ogromno vresja ob poti, ki je še posebej lepo v spomladanskem času.