Velika planina slovi po odlični točki za preživljanje prostega časa. Primerna je tako za otroke, nosečnice, starejše kot tudi za vse ostale ljubitelje narave in seveda zavzete športnike.

VRH: Gradišče 1666m (najvišji vrh Velike planine)

ČAS HOJE: od parkirišča (Za Ušivcem) cca pol ure do pastirskih koč. Od zgornje postaje nihalke do vrha Velike planine je cca pol ure hoje. S sedežnico pa se pripeljemo do neposredne bližine vrha.

NIHALKA, SEDEŽNICA:

Cenik: http://www.velikaplanina.si/cenik/

PRIMEREN TERMIN: za obisk Velike planine z otroki je primeren vsak letni čas

PASTIRSKE KOČE

Na Veliki planini je preko 60 koč, od katerih jih je le slaba tretjina aktivnih. Pastirji so začeli opuščati svoje aktivnosti, a kljub temu obiskovalci še vedno lahko dobimo sveže domače mleko, kislo mleko, sir, skuto… Z malo sreče bomo med pastirskimi kočami srečali tudi možakarja z dolgo brado, pumparcami in okrivljeno palico, ki nam bo pričaral občutek časov, ko so ljudje dobesedno živeli na planšarijah. Pastirsko naselje velja za enega redkih tako dobro ohranjenih naselij v Evropi. Zaradi svoje edinstvene arhitekture danes privablja mnogo obiskovalcev.

VELIKA PLANINA ZA VSE LETNE ČASE

Za otroke je obisk Velike planine primeren v vseh letnih časih. Poleti bomo lahko uživali med pastirskimi kočami, pokušali odlično domačo hrano, se sprehajali med pašniki in pastirskimi kočami vse do vrhov (Gradišče, Koritni vrh, Dovja griča, Šomaška griča) Velike planine, pozimi pa uživali na smučanju, sankanju in sprehodih.

OSTALE ZANIMIVOSTI

Kdor želi zvedeti več o zgodovini Velike planine, si lahko to ogleda v Preskarjevi bajti, kjer je muzej. Ne moremo pa spregledati tudi znamenite kapelice Marije Snežne, kjer se lahko za ograjo umaknemo pred radovednimi kravami.

KAKO Z OTROKI NA VELIKO PLANINO?

Dojenčke in majhne otroke lahko na Veliko planino nesemo v nosilkah ali pa jih peljemo s športnim vozičkom. Vsekakor priporočamo športni voziček, saj je cesta makadamska z nekaj luknjami ter kamenja. V kolikor ste zelo športni tip, se lahko podate iz doline z gorskim kolesom ter prikolico in pripeljete svoje najmlajše s kolesom na Veliko planino.