Velenje je mesto v vzhodnem delu Šaleške doline. V njem in okolici je več turistično zanimivih točk, med katerimi je mnogo zanimivih tudi za otroke.

Dostop:

Ljubljana – Velenje:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Velenje:

Razdalja: 73 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate mestnega otroškega igrišča: 46,358056°N / 15,116681°E

Koordinate Velenjskega gradu: 46,356720°N / 15,110072°E

Koordinate muzeja premogovništva: 46,372356°N / 15,098621°E

Koordinate Velenjske plaže: 46,369868°N / 15,087094°E

Primerno za: vse skupine obiskovalcev, tudi za vozičke

Primeren čas obiska: v vseh letnih časih.

Velenje, Pikin festival

ŠALEŠKA JEZERA

Šaleška jezera sestavljajo tri jezera in sicer Velenjsko jezero, Škalsko jezero in Družmirsko jezero oz Šoštanjsko jezero. Največje je Velenjsko jezero, nato mu sledita Šoštanjsko ter Škalsko jezero. Okoli vseh treh jezer so pohodne in kolesarske poti. Dolžino poti si izberemo sami, saj so poti med seboj povezane. Primerne so za vozičke, otroci pa lahko gredo tudi s kolesi, poganjalčki. V poletnih mesecih je na Velenjski plaži veliko dogajanja. Tam je urejeno kopališče, lokali, igrala. Priporočamo parkiranje ob Velenjski plaži, od koder se lahko peš podate do vseh treh jezer. Ob Velenjskem jezeru se nahaja še eno večje otroško igrišče ter eno nekoliko manjše ob Družmirskem jezeru.

PRIREDITVENI ODER IN PROSTOR

Ob Velenjskem jezeru stoji prav poseben prireditveni oder in prostor, hkrati pa lepa razgledna točka, možnosti za sprehode, druženje, poleti tudi vodne vragolije. Tam se nahajajo tudi dvojna otroška igrala.

MESTNO OTROŠKO IGRIŠČE

V centru mesta na večji zelenici se nahajajo zanimiva igrala za vse starosti otrok. Igrišče je ograjeno, vmes so klopce, tako da lahko starši brez skrbi pustimo otroke, da se igrajo.

VELENJSKI GRAD

V Velenjskem gradu se nahaja Muzej Velenje. Priporočamo dostop peš iz starega dela mesta po stopnicah, saj se že med potjo razprostira lep razgled na Velenje. Da se pa tudi pripeljati do gradu. V muzeju je več zbirk, zbirka ostankov mastodonta, afriških umetnosti, baročne umetnosti, razstava Šaleška dolina itd. Za otroke najzanimivejši je mastodon, prednik današnjega slona.

MESTNO SREDIŠČE IN PROMENADA

Center mesta je zaprt za promet in zato zanimiv za sprehod. Za otroke priporočamo sladoled, ki se prodaja na več različnih lokacijah v centru. Pogosto slišimo, da v Velenju prodajajo odličen sladoled, kar nedvomno drži. Ob reki se nahaja zanimiva promenada za posedanje, otrokom pa je zelo zanimiva za igro.

GRAD ŠALEK

Grad Šalek se nahaja nad naseljem Šalek, nasproti Velenjskega gradu. Od enega do drugega je lep razgled. Do njega lahko pridemo samo peš, za kar potrebujemo max 10 minut. Pot do njega je po lesenih stopnicah. Od gradu so ostale le ruševine.

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA

Muzej sestavljata dva dela, jamski del (vstopnica za odrasle je 11 eur, za otroke 7,50 eur) ter zunanji del (vstopnica za odrasle je 4 eur, za otroke 3 eur). Za majhne otroke (pod šest let) ni dovoljeno za obisk jamskega dela muzeja.

SMUČARSKE SKAKALNICE

Smučarske skakalnice se nahajajo v bližini Velenjskega gradu. Za otroke zelo zanimivo doživetje, ko lahko pridejo povsem blizu skakalnicam ter z vrha vidijo pogled kot ga vidijo smučarski skakalci.

HIŠA MINERALOV

V starem delu mesta, pod Velenjski gradom se nahaja Hiša mineralov. Hiša mineralov predstavlja geološko zbirko mineralov iz različnih koncev sveta ter obsežno zbirko iz Slovenije. Na ogled je kar preko 4000 različnih mineralov. Različne oblike in barve pritegnejo tudi najmlajše. Vstopnina je 2 €, za majhne otroke brezplačno. Odprta je od torka do nedelje od 10:00 do 17:00.

POZOJEVA GRAJSKA POT

Na krožni pot si lahko ogledamo pet znamenitosti. To so Velenjski grad, gradovi Šalek, Ekenštajn in Turn ter območje potopljenih Škal. Predlagamo izhodišče pri Vili Bianci pod Velenjskim gradom, kjer je tudi Turistično informacijski center (tam lahko dobimo tudi kartonček za zbiranje žigov). Pri vsake omenjeni znamenitosti je žig. Otroci ob zbiranju žigov še posebej uživajo. Za konec pa v TIC-u dobimo Pozojevo nalepko za prehojeno pot. Za celotno pot z otroki potrebujemo vsaj 3 ure.

PIKIN FESTIVAL

Vsako leto v septembru v Velenju poteka Pikin festival. Celotno mesto je preplavljeno z prizorišči za otroke. Pikin festival je nepozabna dogodivščina za otroke.