Vajnež je vrh v Karavankah, najvišji vrh Belščice, vzhodno od bolj poznanega Stola. Na lepo razglednem vrhu stoji križ in vpisna knjiga.

Dostop do izhodišča, Urbas

Ljubljana – Urbas:

Razdalja: 66 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Urbas:

Razdalja: 191 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate izhodišča, Urbas: 46.4344°N / 14.134°E

Vajnež

Opis pohodne poti na Vajnež

Izhodišče: Urbas

Nadmorska višina izhodišča: 1280 m

Nadmorska višina Vajneža: 2104 m

Višinska razlika: 824 m

Čas hoje: 2 h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 6 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni snega in ob lepem vremenu. V megli je pot zelo težko sledljiva.

Oprema: oprema za visokogorje

Pot ni označena

Vajnež

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Lesce in se peljemo v smeri Žirovnice in Jesenic. Kmalu bomo prispeli do križišča, kjer se levo odcepi za Jesenice, desno pa v Žirovnico in Moste. Nekaj metrov naprej, v naslednjem križišču skrenemo levo za Moste, desno pa vodi pot v Žirovnico. Peljemo se mimo spomenika padlim borcem in pod železniško progo. Cesta se začne dvigati in nas pripelje do vrha klanca, kjer zavijemo desno. Peljemo se proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Dlje časa sledimo cesti proti Valvasorjevem domu. Ko prispemo do križišča, ko gre desno navzgor cesta proti Valvasorjevem domu, spodnja cesta pa proti Ajdni, skrenemo na spodnjo cesto. Cesta nas nato vodi mimo odcepa za Ajdno. Po precej slabi cesti se peljemo mimo Potoške planine in prispemo do studenca Urbas. V bližini parkiramo. Iz Most do Urbasa je približno 10 km.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča gremo do studenčka Urbas, poleg katerega se nahaja planinska tabla za planino Belščico. Gremo v smeri Belščice, kjer je pot ponekod malce težje sledljiva. Prvih cca 15 minut hodimo po zložni poti, nato pa se začnemo strmo vzpenjati skozi gozd. Prispemo do pasu rušja in nato na odprta pobočja do bivaka na Belščici. Od bivaka nadaljujemo po stezici proti severu in nato proti vzhodu. Prečno se vzpenjamo po travnatem in lepo razglednem pobočju, prečimo grapo in kmalu prispemo na markirano pot. Markirani poti pa sledimo le do mesta, ko nas oznaka za Vajnež usmeri levo navzgor. Slabo vidni stezici nato sledimo vse do grebena Karavank ter nato po grebenu do vrha zelo lepo razglednega Vajneža.

VAJNEŽ ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh Vajnež je enostaven, in primeren za samostojno hojo otrok starih od cca 6 let naprej. Otroci naj bodo vajeni dolgih pohodov, preden se podajo na ta vrh. Hkrati pa je to za marsikaterega otroka lahko prav poseben izziv, saj bo osvojil dvatisočak. Staršem, ki otroke nesejo v nosilkah pa priporočamo več postankov.

Igra in malica na razglednem vrhu

Na vrhu Vajneža je veliko travnate površine, kjer si lahko vzamemo čas za počitek, igro in malico. Ob tem pa seveda uživamo ob čudovitem razgledu. Pazljivost je potrebna na Avstrijsko stran, saj je tam precej skalnato.

Postanki med pohodom

Z otroki priporočamo več postankov, tako za tiste, ki se na takšen pohod podajo sami kot za starše z nosilkami z otroki. Lepa narava, mehka travnata pobočja nam omogočajo, da si lahko mesto za postanek izberemo kjerkoli.