Uršlja gora velja med pohodniki za najbolj priljubljeno goro na Koroškem. Čudoviti razgledi se raztezajo na vse strani in ob jasnem vremenu sežejo celo do Triglava. Na vrhu se poleg prijetne koče nahaja najvišje ležeča cerkev v Sloveniji.

Dostop do izhodišča, parkirišče pred zapornico

Ljubljana – parkirišče pred zapornico:

Razdalja: 122 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Maribor – parkirišče pred zapornico:

Razdalja: 85 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Koordinate izhodišča, parkirišče pred zapornico: 46.482510°N / 14.973544°E

Uršlja gora

Opis pohodne poti na Uršljo goro

Izhodišče: parkirišče pred zapornico

Nadmorska višina izhodišča: 1400 m

Nadmorska višina Uršlje gore: 1699 m

Višinska razlika: 299 m

Čas hoje: 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 – 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: primerno le za vozičke, ki so primerni za strme makadamske ceste (velika kolesa, amortizerji, disk zavore)

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Uršlja gora

Dostop do izhodišča, Naravske ledine

Ljubljana – Naravske ledine:

Razdalja: 118 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Naravske ledine:

Razdalja: 79 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Koordinate izhodišča, Naravske ledine: 46.486395°N / 14.937652°E

Uršlja gora

Opis pohodne poti na Uršljo goro

Izhodišče: Naravske ledine

Nadmorska višina izhodišča: 1072 m

Nadmorska višina Uršlje gore: 1699 m

Višinska razlika: 627 m

Čas hoje: 1 h 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Uršlja gora

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA, PARKIRIŠČE PRED ZAPORNICO

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo, Velenje, Slovenj Gradec. Skrenemo proti Velenju, se peljemo skozi Velenje do Slovenj Gradca, kjer skrenemo za Kotlje. Ko prispemo do Kotelj, v križišču peljemo naravnost, mimo župnijske cerkve. Nato se peljemo do križišča, kjer je cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Tam skrenemo levo ter sledimo oznakam za Naravske ledine in Uršljo goro. Ko prispemo do Naravskih ledin, kjer opazimo kočo na desni strani, nadaljujemo po cesti nad kočo. Dalje sledimo oznakam za Uršljo goro, dokler da ne prispemo do zapornice. Tam parkiramo na parkirišču levo od zapornice. Cesta je v zadnjem delu makadamska.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda, kjer skrenemo levo v smeri Slovenj Gradca. V krožišču malo iz Dravograda skrenemo desno za Ravne na Koroškem. Ko prispemo do Raven na Koroškem, v krožišču izberemo izvoz za Kotlje ter se zapeljemo do Kotelj. V prvem križišču v Kotljah skrenemo desno in se peljemo mimo župnijske cerkve. Nato se peljemo naprej po cesti do križišča, kjer je cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Tam skrenemo levo ter sledimo oznakam za Naravske ledine in Uršljo goro. Ko prispemo do Naravskih ledin, kjer opazimo kočo na desni strani, nadaljujemo po cesti nad kočo. Dalje sledimo oznakam za Uršljo goro, dokler da ne prispemo do zapornice. Tam parkiramo na parkirišču levo od zapornice. Cesta je v zadnjem delu makadamska.

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA, NARAVSKE LEDINE

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo, Velenje, Slovenj Gradec. Skrenemo proti Velenju, se peljemo skozi Velenje do Slovenj Gradca, kjer skrenemo za Kotlje. Ko prispemo do Kotelj, v križišču peljemo naravnost, mimo župnijske cerkve. Nato se peljemo do križišča, kjer je cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Tam skrenemo levo ter sledimo oznakam za Naravske ledine in Uršljo goro. Ko prispemo do Naravskih ledin, opazimo na desni strani pod cesto kočo. Parkiramo v bližini koče ali pa že nekoliko prej ob cesti. Cesta je v zadnjem delu makadamska.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda, kjer skrenemo levo v smeri Slovenj Gradca. V krožišču malo iz Dravograda skrenemo desno za Ravne na Koroškem. Ko prispemo do Raven na Koroškem, v krožišču izberemo izvoz za Kotlje ter se zapeljemo do Kotelj. V prvem križišču v Kotljah skrenemo desno in se peljemo mimo župnijske cerkve. Nato se peljemo naprej po cesti do križišča, kjer je cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Tam skrenemo levo ter sledimo oznakam za Naravske ledine in Uršljo goro. Ko prispemo do Naravskih ledin, opazimo na desni strani pod cesto kočo. Parkiramo v bližini koče ali pa že nekoliko prej ob cesti. Cesta je v zadnjem delu makadamska.

OPIS POHODNE POTI OD ZAPORNICE

Ko parkiramo na parkirišču levo od zapornice, se podamo mimo zapornice po strmi makadamski cesti. Po makadamski cesti lahko prispemo do vrha Uršlje gore ali pa vmes izberemo bližnjico, katera je dobro označena. Bližnjica nam skrajša pot za dobrih 5 minut. Ko prispemo do vrha, do cerkve in koče, lahko nadaljujemo še 5 minut naprej do najvišje točke na Uršlji gori, kjer stoji križ in klopca ljubezni.

OPIS POHODNE POTI OD NARAVSKIH LEDIN

Ko parkiramo, se podamo po označeni poti za Uršljo goro. Pot se sprva zložno vzpenja, v zadnjem delu pa se nekoliko bolj strmo vzpne proti vrhu. Ves čas hodimo po gozdu, vmes pa se lahko tudi spočijemo na lesenih klopcah. Med potjo bomo opazili tudi prijetno leseno hišico. Ko prispemo do travnatega predela, lahko izberemo desno ali levo pot. Desna nas vodi mimo Urškine stopinje, leva pa nas pripelje na najvišjo točko Uršlje gore. V obeh primerih nadaljujemo do cerkve in koče.

URŠLJA GORA ZA OTROKE

Pohod

Oba opisana pohoda na Uršljo goro sta primerna in prijetna za otroke. Lahko izbiramo med krajšo ali daljšo pot. V kolikor pa bi se odločili za še daljšo pot, je več opisanih poteh na spletni strani HRIBI.NET

Hrana in prenočišča na koči na Uršlji gori

Na Uršlji gori se nahaja prijetna koča, kjer lahko prespimo in si privoščimo odlično hrano. Koča je v toplejšem delu leta odprta vse dni, v hladnejšem delu leta pa med vikendi. Predlagamo, da za prenočišča uredite rezervacijo na kontakt 041 685 555 (Sonja).

Ogled cerkve

Cerkev je običajno odprta in zaradi svoje velikosti ter lege (najvišje ležeča cerkev v Sloveniji) zanimiva za ogled za vse obiskovalce. Na vrhu pa se nahaja tudi oddajnik, katerega je moč opaziti že od daleč.

Čudoviti razgledi

Z vrha Uršlje gore se raztezajo tako čudoviti razgledi, da ob njih uživajo tudi otroci. Opazujemo lahko mnoge Avstrijske in Slovenske vrhove ter kmalu dobimo ideje za nove poti.

Stopinja sv. Uršule

Za otroke je zelo zanimiva stopinja sv. Uršule, ki se nahaja ne daleč od najvišje točke Uršlje gore in je dobro označena. Gre za vdolbino v skalo, ki spominja na stopinjo. Legenda priča, da kdor stopi v stopnjo, ne bo nikoli več čutil bolečin v nogah. Stopinja je tako majhna, da to zmorejo le otroci.

Legenda

Priporočamo, da na vrhu otrokom poveste legendo o Uršuli, ki je pribežala s strani Pohorja. Ker ni imela obstanka, je svoj dom našla na tem čudovitem osamelcu, Uršlji gori. Žal pa ji gora ni bila naklonjena prav dolgo, saj je spoznala povodnega moža, kateri je ni maral ter jo vzel s seboj v Črno jezero na Pohorju. Tam domuje še danes.

Druga legenda pa priča o cerkvi, ki stoji na takšni višini. Bilo je leta 1570, ko so se na kmetiji Plešivec zbrali dva sinova ter gospodar. Dogovorili so se, da bodo na vrhu gore postavili božji hram, od katerega ne bo noben višji. To so tudi storili in trdili, da pod okriljem cerkve ne bo nikoli manjkalo kruha, mošta, dobrote, volne in prave krščanske vere.