Unška koliševka velja za največjih udornic, torej veliko luknjo, preden se je podrl strop nekoč mogočne kraške jame. Globina udornice je več kot 100 metrov ter širina preko 150 metrov, obdajajo pa jo strma pobočja. Posebnost Unške udornice pa so tudi italijanski rovi, ki so bili zgrajeni med obema svetovnima vojnama.

DOSTOP DO UNŠKE KOLIŠEVKE

Ljubljana – Unška koliševka: 40 min, 42 km

Maribor – Unška koliševka: 1 h 50 min, 170 km

Novo mesto – Unška koliševka: 1 h 10 min, 108 km

Koper – Unška koliševka: 50 min, 70 km

Koordinate parkirišča: 45.816726°N / 14.264760°E

.

POMEMBNI PODATKI

Čas ogleda: 1h ali več

Kaj si ogledati: rove, lahko se podamo tudi na dno udornice

Potrebna oprema: čelada, lučka, pohodna oprema, topla oblačila

Primerno za: otroke od cca 5 let naprej

Opozorilo: v rovih se zlahka zgubimo, zato je potrebna pazljivost

Vstopnine ni.

Unška koliševka

OPIS DOSTOPA

S Primorske avtoceste izberemo izvoz za Unec. Nato se zapeljemo v kraj Unec in v prvem križišču (kjer je picerija), skrenemo desno. Od tam do mesta, kjer parkiramo, prevozimo 2,7 kilometra. Cesta je makadamska, proti koncu naše poti bomo opazili tudi smerokaze za Unško koliševko.

OPIS POTI

Ko parkiramo na mestu, kjer je tudi večja informacijska tabla Unške koliševke, se podamo peš po strmi poti navzdol, kjer nas ves čas spremlja lep razgled na mogočno udornico. Nekaj metrov za tem pa že prispemo do vhoda v rove. Ob raziskovanju rovov je potrebna previdnost, saj se lahko zlahka izgubimo. V tunelih prehodimo tudi precej strmih stopnic. Vračamo se po isti poti. V kolikor se želimo spustiti na dno koliševke, je do tja speljana strma pot. Pohod z otroki raje odsvetujemo.

O UNŠKI KOLIŠEVKI

Unška koliševka se nahaja med Planinskim poljem in Rakovim Škocjanom, kar pomeni, da lahko izlet tudi podaljšamo na ostale zanimivosti. Strme navpične stene udornice so dih jemajoče. Ob njej se počutimo zares majhne. Kljub temu, da so stene udornice navpične, obstaja del poti, ki nas pripelje na njeno dno. Pot je ponekod izpostavljena, torej previdnost ni odveč. Največja posebnost udornice pa so njeni podzemni vojaški rovi oziroma bunkerju. Rovi so med seboj prepleteni, imajo več vhodov oziroma izhodov. Eden izmed njih nas pripelje v sredino mogočne udorne stene, kjer moramo biti še posebej previdni, saj ni nič zagrajeno. Rove so zgradili italijanski vojaki v času med prvo in drugo svetovno vojno. V tistem času naj bi bilo prepletenih kar okoli 15 kilometrov rovov. Med njimi so mnoge zazidali ali pa jih zalili z vodo. Danes je na ogled 1,5 kilometrov rovov.

UNŠKA KOLIŠEVKA ZA OTROKE

Spoznavanje zgodovine

Otrokom predstavimo del zanimive in hkrati krute zgodovine. Pokažemo jim lahko mejnike, kje je nekoč potekala meja. V pomoč nam je informacijska tabla.

Pohod

Pot do rovov je kratka, a strma, zato priporočamo previdnost. Po rovih hodimo s čeladami in naglavnimi lukami. Za otroke je raziskovanje rovov prava atrakcija, kakor tudi za nas. Zelo zanimive razglede doživimo, ko pridemo iz rovov v sredino mogočne stene udornice. Tam je potrebna še posebna previdnost, saj ni nič zagrajeno.

Ogled udornice

Ob ogledu udornice nam njena velikost vzame dih. Otrokom ob občudovanje njene mogočnosti razložimo, da je nekoč bila to najverjetneje zelo lepa kraška jama, katere strop pa se je sesul in ostala je velika luknja.