Učna pot Uršula je 2,5 kilometra dolga pot iz Dramelj do bližnjega hriba s cerkvijo. Med potjo je več učnih tabel, ki nas opominjajo na lepo naravo, zaščitenega metulja in številne druge živalske ter rastlinske vrste.

Dostop do izhodišča, Dramlje, cerkev sv. Ilija:

Ljubljana – Dramlje, cerkev sv. Ilija:

Razdalja: 86 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Dramlje, cerkev sv. Ilija:

Razdalja: 44 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate izhodišča, Dramlje, cerkev sv. Ilija: 46.277392°N / 15.395251°E

Učna pot Uršula

Opis učne poti Uršula:

Izhodišče: Dramlje, cerkev sv. Ilija

Nadmorska višina izhodišča: 304 m

Nadmorska višina cerkve sv. Uršule: 464 m

Višinska razlika: 160 m

Čas hoje: 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu, saj se z vrha razprostira čudovit razgled.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena.

Učna pot Uršula

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih izberemo izvoz za Dramlje. Nato skrenemo proti Dramljam, se peljemo skozi Dramlje ter do cerkve sv. Ilija, ki jo opazimo na desni strani. Od avtoceste do cerkve imamo dober kilometer in pol. Parkiramo nekje ob cesti.

OPIS UČNE POTI URŠULA

Pred cerkvijo je informacijska tabla z opisom učne poti. Nato sledimo oznakam. Podamo se levo od cerkve po makadamski cesti. Ko prispemo do gozda, preidemo iz ceste na ozko gozdno stezico. Prispemo do potočka, nato pa nadaljujemo čez travnik in ponovno v gozd. Tam prispemo do lovske preže, na katero otroci z veseljem splezajo. Nadaljevanje poti prav tako poteka po gozdovih in travnikih. V zgornjem delu pa zadnjih nekaj metrov pot poteka po cesti, kjer pa je zelo malo prometa. Ko prispemo do cerkev sv. Uršule od koder se razprostira zelo lep razgled, je konec učne poti. Vračamo se lahko po isti poti ali pa po cesti. Je edina cesta, ki vodi nazaj v dolino, tako da je ne moremo zgrešiti.

UČNA POT URŠULA ZA OTROKE

Pohod

Pohod po učni poti je enostaven, predvsem pa zelo zabaven. S pomočjo učnih tabel izvemo mnogo zanimivega. Potoček ter lovska preža pot še dodatno popestrita.

Čas za počitek in malico

Med potjo je tudi nekaj lesenih klopi, kjer si lahko privoščimo počitek. Prav tako pa so klopi in miza tudi na vrhu, ob cerkvi, kjer je naš cilj.

Lepi razgledi

Lepi razgledi nas spremljajo že med potjo. Na vrhu ob cerkvi pa se razprostirajo še lepši razgledi. Tam je tudi kamniti stolp z opisi oziroma smerokazi za vrhove naokoli.

Igrala

V centru Dramelj se nahajajo zanimiva igrala, kjer priporočamo postanek ob povratku. Koordinate igral: 46.272391°N / 15.391659°E.