Trst je pristaniško mesto na severozahodu Italije, ki meji na Slovenijo. Že od nekdaj je bilo pomembno središče trgovskih poti, kulturnih dogajanj, radi pa so ga imeli tudi umetniki in pisatelji. V mestu si lahko ogledamo čudovito arhitekturo. Nedaleč od Trsta se nahaja zanimiv grad, tik ob morju, Miramar.

Dostop do Trsta:

Ljubljana – Trst:

Razdalja: 93 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Trst:

Razdalja: 219 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate parkirišča ob Velikem kanalu: 45.652751°N / 13.769332°E

Trst, trg Unità

Dostop do gradu Miramar od Trsta:

Trst – Miramar:

Razdalja: 8 km

Čas vožnje: 15 min

Koordinate parkirišča ob gradu Miramar: 45.701163°N / 13.719599°E

Odpiralni čas: vsak dan od 9:00 do 19:00 (zaprto samo 25.12. in 1.1.)

Vstopnina: odrasli 6 eur (vodeno 12 eur), otroci brezplačno

Grad Miramar

KAJ SI OGLEDATI

Veliki kanal in največja tržaška cerkev

V centru mesta, v bližini Trga Unità je Veliki kanal z največjo tržaško cerkvijo v ozadju. Ta kanal je dolgo pristanišče in mandrač. Ob mandraču se nahajajo številni lokali. Cerkev na koncu mandrača, ki se nahaja na trgu Svetega Antonija je največja izmed vseh cerkva v Trstu in zaradi svoje lepe notranjosti vredna ogleda.

Grad svetega Justa

Iz gradu, ki se nekoliko dviga nad Trstom je moč videti celoten Trst in tudi Tržaški zaliv. V notranjosti gradu si lahko ogledamo razstavljeno srednjeveško orodje in nekaj drugih predmetov.

Rimski teater

Rimski teater je lepo ohranjen in zares vreden ogleda. Nahaja se pod gričem svetega Justa, nedaleč od trga Unità.

Trg Unità

Trg Unità lahko poimenujemo tudi Trg Zedinjene Italije. Trg je središče mesta, s svojo mogočnostjo kaže na moč pristaniškega mesta in hkrati predstavlja enega izmed največjih trgov v Italiji.

Pristanišče

Za obiskovalce je v ob pristanišču najbolj zanimiv glavni pomol Audace, ki sega kar 250 metrov v morje in s tem omogoča lep razgled na mesto. V bližini pristanišča pa so na ogled tudi akvarij, železarski muzej in pomorski muzej.

Grad Miramar

Grad je od Trsta oddaljen le 6 kilometrov. Vreden je ogleda zaradi svoje vizualnosti, lepega parka ter muzejske zbirke.

TRST IN GRAD MIRAMAR ZA OTROKE

Grad Miramar

Grad je že sam po sebi zanimiv za otroke, saj jih spominja na različne pravljične junake, ki živijo v gradovih. Pred gradom ne manjka vodnih objektov in v parku zanimivih sprehajalnih poti. Poleg tega pa je že tudi sama bližina morja prava motivacija za otroke.

Trst za otroke

Trg Unità lahko postane pravo otroško igrišče, kjer ni prometa in lahko otroci prosto tekajo naokoli. Zaradi veličine trga tam običajno ni pretirane gneče. Otroci bodo uživali tudi na sprehodih po uličicah Trsta ter Velikem kanalu. Običajno v poletnih mesecih ter v času zimskih praznikov v mestu postavijo različne zanimivosti za otroke (od igral, različnih stojnic itd.). Od ogledov pa priporočamo ogled akvarija, adrenalinski park v okolici Trsta, muzej dinozavrov.