Tromejnik (po nemško Dreiländerecke, po madžarsko Hármashatár) je 390 m visok hrib na meji med vsemi tremi državami, Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Do vrha in nazaj je speljana zanimiva učna pot, na vrhu pa nas pričaka spomenik z zastavami, klopi ter igrala za otroke.

Dostop do izhodišča, Trdkova:

Ljubljana – Trdkova:

Razdalja: 207 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Maribor – Trdkova:

Razdalja: 80 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Koordinate izhodišča, Trdkova: 46.86411°N / 16.11219°E

Tromejnik

Opis pohodne poti od Tromejnika:

Nadmorska višina izhodišča: 301 m

Nadmorska višina Tromejnika: 390 m

Višinska razlika: 89 m

Čas hoje: za krožno pot po učni poti cca 1h do 1,5h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let dalje ter starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. S športnimi vozički je možno do Tromejnika priti po strmi makadamski cesti.

Primeren čas obiska: vsi letni čas, tudi v času snega, če je pot lepo shojena.

Oprema: običajna pohodniška oprema.

Pot je označena.

Gozdna učna pot Tromejnik

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti do Maribora, kjer nadaljujemo po Pomurski avtocesti do izvoza za Mursko Soboto. Peljemo se proti mejnemu prehodu Hodoš, kjer pa v kraju Gornji Petrovci skrenemo levo za kraj Kuzma. Peljemo se skozi vasi Šulinci, Ženavlje ter do vasi Martinje, kjer nekaj 10 metrov pred vasjo opazimo oznake za Tromejnik v desno. Tam skrenemo in prispemo do vasi Trdkova. Od tam nadaljujemo naravnost naprej po cesti, ki se rahlo vzpenja in nas pripelje do križišča, kjer opazimo oznake za Tromejnik v levo in desno. Izberemo cesto v levo, katera pa se začne strmo spuščati. Kmalu se cesta poleže ter nas pripelje do naslednjega križišča, kjer sledimo oznakam za Tromejnik v desno. Po zložni makadamski cesti nato kmalu prispemo do informativnih tabel za Tromejnik. Tam parkiramo.

OPIS POHODNE POTI IN UČNE POTI

S parkirišča se podamo po makadamski cesti, ki se prične strmo vzpenjati in nas privede do vrha Tromejnika. Po isti poti se lahko tudi vrnemo nazaj. Lahko pa sledimo oznakam za učno pot, katera pa nekajkrat skrene z makadamske poti. Učna pot je krožna, tako da je povratek s Tromejnika drugje, po ozki gozdni stezici. Učna pot je nekoliko daljša od običajne pohodne poti po makadamski cesti. Obe poti sta dobro označeni.

TROMEJNIK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Tromejnik je enostaven, kratek in zaradi atraktivnega vrha ter učne poti zanimiv že za zelo majhne otroke. Štiriletniki (morda celo triletniki) pot prehodijo z lahkoto.

Dostop z vozičkom

S športnim vozičkom namenjenim za slabše makadamske in strme ceste je mogoče dostopati do vrha. Ni pa mogoče iti po celotni učni poti.

Atraktiven vrh

Otroci, ki že razumejo pomen državnih meja, bodo nad vrhom še toliko bolj navdušeni, saj bodo lahko hkrati kar v treh državah, Sloveniji, Avstriji in Madžarski.

Počitek med potjo

Na gozdni učni poti je nekaj lesenih klopi, kjer se lahko spočijemo. Na vrhu pa je na voljo še več lesenih klopi, kjer priporočamo daljši postanek.

Igrala

Igrala za otroke se nahajajo na začetku poti, kjer parkiramo avtomobile ter na vrhu.

Gozdna učna pot

Gozdna učna pot je opremljena s 13 tematskimi točkami – informacijskimi tablama ter mnogimi drugimi zanimivostmi. Smerokaz za učno pot je ježek. Na učni poti se naučimo in zvemo marsikaj zanimivega.