Trdinov vrh je najvišja točka dolenjskega pogorja Gorjancev, po katerem poteka meja med Hrvaško in Slovenijo. Zaradi razgleda in znane legende povezane z izvirom pri koči pod vrhom je priljubljena točka za izlet.

Dostop do izhodišča, Koča pri Gospodični

Ljubljana – Trdinov vrh (Gospodiča):

Razdalja: 95 km

Čas vožnje: 1 h, 30 min

Maribor – Trdinov vrh (Gospodiča) čez Bizeljsko:

Razdalja: 147 km

Čas vožnje: 2 h, 30 min

Koordinate koče pri Gospodični: 45.766483°N / 15.297222°E

Trdinov vrh

Opis pohodne poti

Izhodišče: Koča pri Gospodični

Nadmorska višina Trdinovega vrha: 1178 m

Nadmorska višina izhodišča: 822 m

Višinska razlika: 356 m

Čas hoje: 50 min – 1 h

Koča pri Gospodični

TRDINOV VRH

Trdinov vrh je najvišja točka Gorjancev. Iz vrha se razprostira lep razgled, ki seže vse do Julijskih ter Kamniško Savinjskih Alp. Na Trdinovem vrhu je meja med Slovenijo in Hrvaško. Na vrhu sta dve cerkvi, ruševine cerkve Svete Gere po hrvaško oz Sveta Jera po slovensko ter cerkev Sveta Ilirija. Najbolj prepoznaven pa je vrh po visokih oddajnikih, ki so vidni že od daleč.

OPIS POTI

Pod od Koče pri Gospodični do vrha razglednega Trdinovega vrha je enostavna pot, primerna tudi za otroke ter starše, ki nosijo otroke v nosilkah. Lepo markirana pot, ki je speljana skozi gozd ter 2x preči gozdno cesto pripelje do zadnjega najbolj strmega predela, ki kmalu za tem pripelje do vrha.

KOČA PRI GOSPODIČNI

V osrčju Gorjancev pod Trdinovim vrhom stoji Koča pri Gospodični. Pod kočo izvira studenčnica s katero je povezana legenda o pomlajevanju. Ženske ki pijejo vodo iz studenca pod Kočo pri Gospodični naj bi bile večno mlade. Koča je zelo lepo urejena in zaradi znane legende ter Trdinovega vrha pogosto razlog za obisk. Pri koči so na voljo tudi igrala.