Grad Trakoščan velja za enega lepših gradov na Hrvaškem ter posledično temu tudi enega bolj obiskanih. Za ogled je zanimiva njegova notranjost ter jezero pod njim. Neposredna okolica gradu je zaščitena in sicer spada pod krajinski park. Pod to spada tudi jezero, imenovano Trakoščansko jezero.

Dostop do gradu Trakoščan

Ljubljana – grad Trakoščan:

Razdalja: 160 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – grad Trakoščan:

Razdalja: 52 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate gradu Trakoščan: 46.257964°N / 15.947966°E

Grad Trakoščan

POMEMBNI PODATKI:

Čas ogleda: cca 2 h ali več

Primerno za: vse vrste obiskovalcev, tudi majhne otroke

Primerno za vozičke: da

Primeren letni čas za obisk: vsi letni časi

Odpiralni čas gradu: poletni delovni čas je od 10:00 – 18:00, zimski delovni čas je od 9:00 – 18:00. Več na: https://trakoscan.hr/radno-vrijeme-i-cijene-ulaznica/

Vstopnica: odrasli 40,00 kn, otroci do 7 let starosti imajo brezplačno, od sedem do 18 let je 20,00 kn.

Spletna stran gradu Trakoščan: https://trakoscan.hr/

Grad Trakoščan

OPIS DOSTOPA DO GRADU TRAKOŠČAN

Iz Ljubljane se zapeljemo do Maribora, od koder nadaljujemo po avtocesti v smeri Hrvaške. Mejo prečimo na mejnem prehodu Macelj. Takoj za mejnim prehodom izberemo prvi izvoz iz avtoceste ter od tam ves čas sledimo smerokazom za Trakoščan. Od mejnega prehoda do gradu Trakoščan je 10 km. Trakoščan se nahaja na desni strani ceste. Parkiramo na urejenem in označenem parkirišču.

GRAD TRAKOŠČAN ZA OTROKE

Ogled gradu

Na ogled gradu se lahko podamo vodeno ali samostojno. Z majhnimi otroki priporočamo samostojen ogled. Grad si ogledamo v štirih nadstropjih in sicer mnoge spalnice, ateljeje, dnevne sobe, viteško dvorano, kuhinjo, molilnico, knjižnico.

Prodaja spominčkov

Pod gradom oziroma med potjo od parkirišča do gradu je običajno na voljo več stojnic s spominčki.

Malica

Malico in pijačo si lahko privoščimo v lokalu v bližini gradu ali pa si jo prinesemo s seboj in malicamo na kakšni izmed mnogih klopi ob jezeru.

Sprehod okoli jezera in ostale aktivnosti

Okoli jezera se lahko podamo na sprehod, katero je precej veliko, saj zajema kar 17 hektarov. Pot okrog jezera je dolga 5 kilometrov in zanjo potrebujemo cca 2 uri. Da je pot za otroke zanimiva, so poskrbeli z urejeno učno potjo imenovano »Put vila«. Na poti je 20 poučnih točk. V poletnih mesecih pa si lahko na jezeru izposodimo pedolin.

Jezero brez vode

Če boste kdaj naleteli na jezero brez vode (najverjetneje je razlog čiščenje), naj vas to ne moti, saj boste videli druge zanimivosti. V jezeru namreč živijo gromozanske školjke, katere si lahko v tem primeru ogledate.