Tosc je lepo razgledna gora v Julijskih Alpah. Z travnatega vrha se razprostira čudovit razgled na Triglav ter ostale vrhove. Pohod na vrh je enostaven in zaradi tega primeren tudi za otroke.

Dostop do izhodišča, konec ceste na Pokljuki:

Ljubljana – konec ceste na Pokljuki:

Razdalja: 78 km

Čas vožnje: 1h 20min

Maribor – konec ceste na Pokljuki:

Razdalja: 203 km

Čas vožnje: 2h 20min

Koordinate izhodišča, konec ceste na Pokljuki: 46.3386°N / 13.9045°E

Tosc

Opis pohodne poti na Tosc:

Nadmorska višina izhodišča, konec ceste na Pokljuki: 1340 m

Nadmorska višina Tosca: 2275 m

Višinska razlika: 935 m

Višinska razlika na poti: 950 m

Čas hoje: 3 h 45 min

Primerno za: otroke od cca 7 let naprej, ki so vajeni večurne hoje ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki z veliko kondicije ter izkušnjami v gorah.

Primeren čas obiska: v času, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: oprema za visokogorje

Zahtevnost poti: lahka sprva označena, v zadnjem delu neoznačena pot

Studorski preval

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Bled / Bohinj. Peljemo se do Bleda, kjer skrenemo za Pokljuko desno. Peljemo se po prednosti cesti vse do Rudnega polja, kjer opazimo na desni strani vojašnico, na levi pa veliko parkirišče. Od tam se peljemo naravnost po makadamski cesti, ki nas kmalu pripelje do križišča, kjer skrenemo desno (levo vodi cesta za Uskovnico). Cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo. Od tam opazimo planinske oznake za planino Konjščica.

OPIS POHODNE POTI

Od parkirišča se podamo po markirani poti, sprva kolovozu za planino Konjščica. Do planine Konjščica vodi enostavna pot po gozdu in ob potočku. Na planini Konjščica si lahko privoščimo postanek pri sirarni ali kje drugje na mehki travi lepe planine. Naprej od planine Konjščica postane pot nekoliko bolj strma in kmalu prispemo do križišča, kjer se priključi pot iz Rudnega polja. Za tem prispemo do table, ki označuje osrednje območje Triglavskega narodnega parka. Dalje pot vodi ob hudourniku in se strmo vzpne do Studorskega prevala. Od prevala se pot nekoliko spusti ter nato preči pobočja Tosca. Na neporaščenem južnem pobočju Tosca opazimo pot desno navzgor. Ta del poti ni označen. Je pa na kamnu napisano ime Tosc ter puščica navzgor. Nemarkirana pot po travnatem strmem pobočju je lepo sledljiva. Proti vrhu, ko se pot že nekoliko položi pa je pot slabše sledljiva. Četudi jo zgrešimo, bomo do vrha prispeli po mehki travi.

TOSC ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Tosc tehnično ni zahteven. Za vzpon ne potrebujemo čelade, varoval in ostale opreme za visokogorje, ampak le dobro obutev, primerna oblačila, predvsem pa dovolj tekočine in kaj za pojest. Je pa pohod precej dolg, predvsem za otroke. Zato priporočamo, da se na pohod s samostojno hojo otrok podate le, če so otroci vajeni dolgih gorskih vzponov. Za starše, ki na vrh nesejo otroke v nosilkah ali nahrbtnikih pa priporočamo, da se za to odločijo le, če imajo dovolj kondicije in izkušenj. Priporočamo več postankov.

Postanki med vzponom

Zagotovo priporočamo postanek z otroki na planini Konjščica ob vzponu in sestopu. Planina je zelo lepa, na njen ne manjka radovednih krav. V sirarni vam bodo postregli z odličnim domačim sirom, pijačo in ostalimi dobrotami.

Lepi razgledi

Lepi razgledi nas presenečajo že med vzponom proti vrhu. Najlepše pa je zagotovo na samem vrhu, kjer je še posebej lep razgled na Triglav. Na vrhu lahko kmalu dobimo idejo, kam se podati naslednjič

Igra na vrhu

Vrh Tosca je travnat in varen za igro. Pazljivi moramo biti le na prepadno steno, do katere otrok ne pustimo.