Svetina je majhna vas, katera je med pohodniki poznana predvsem zaradi Alminega doma na Svetini. Dom stoji na razgledni vzpetini nad vasjo. Izvor imena Almin dom je od znane svetovne popotnice in etnografinje, ki je pokopana na vaškem pokopališče. Na Svetino, Almin dom in lepo okrnjeno naravo se lahko podamo na pohod ali izlet z avtomobilom, lahko pa tudi kolesarsko turo. V centru vas ter ob domu so na voljo igrala.

Dostop do izhodišča, center vasi Svetina

Ljubljana – Svetina:

Razdalja: 91 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Svetina:

Razdalja: 62 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča, Svetina: 46.186571°N / 15.303370°E

Vas Svetina

Opis pohodne poti do Alminega doma:

Izhodišče: center vas Svetina

Nadmorska višina izhodišča: 679 m

Nadmorska višina Srebotnika: 772 m

Višinska razlika: 93 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Almin dom na Svetini

OPIS DOSTOPA DO SVETINE

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Celje vzhod. V križišču izberemo izvoz levo za Bukovžlak, naslednji izvoz pa desno za Teharje. Dalje sledimo smerokazom za Štore. Ko prispemo v Štore, skrenemo desno in se peljemo v smeri Svetine (po Cesti na Svetino). Dalje sledimo oznakam za Svetino. Peljemo se skozi vasi Šentjanž nad Štorami in Javornik. Ko bomo v desno navzgor opazili smerokaz za Almin dom, se peljemo še nekaj 100 metrov naravnost in parkiramo v centru vasi Svetina. Do Alminega doma pa se da tudi zapeljati. Tam je veliko urejeno parkirišče. V centru vasi Svetina pa lahko parkiramo na urejenem parkirišču nasproti cerkve. Tam so tudi igrala.

OPIS POHODNE POTI DO ALMINEGA DOMA NA SVETINI

S parkirišča v centru vasi se podamo po cesti v smeri našega prihoda. Ves čas hodimo po asfaltirani cesti, katera pa ni zelo prometna. Ko prispemo do smerokaza levo navzgor za Almin dom, skrenemo levo ter hodimo tako daleč, dokler ne prispemo do Alminega doma. Pot je primerna tudi za vozičke.

OSTALI DOSTOPI DO ALMINEGA DOMA

Do Alminega doma je več pohodnih poti, med katerimi je tudi več primernih za otroke. Opise pohodnih poti so na: http://www.hribi.net/gora/almin_dom_na_svetini/25/880

SVETINA ZA OTROKE

Pohod do Alminega doma

Pohod do Alminega doma iz centra Svetine je enostaven in zato primeren za pohod tudi za triletnike, morda tudi mlajše. Ker je pot po cesti, je primerno tudi za vozičke. Za ljubitelje daljših pohod pa priporočamo pohod iz Štore, za kar potrebujemo v eno smer cca uro in pol.

Igrala

Na voljo so dvojna igrala in sicer v centru vasi Svetina, kjer parkiramo in pa poleg Alminega doma na Svetini.

Almin dom na Svetini

Almin dom na Svetini je odlična točka za počitek, kosilo, druženje in pa pravi raj za otroke. Ob domu se nahajajo lepa in zanimiva igrala. Več o Alminem domu: http://domnasvetini.si/, naslov: Svetina 2e, 3220 Štore, kontakt: 041 608 423.