Sveta planina ali drugače imenovan vrh – Partizanski vrh se nahaja med bolj znanima vrhovoma Čemšeniško planino in Mrzlico. Z vrha, kjer je lepo urejena razgledna točka s klopmi se razprostira lep razgled na bližnji Javor, Mrzlico, Kum ter zahodni del Posavskega hribovja in v dolino. Ob lepem vremenu razgled seže vse do Alp. Nekaj metrov pod vrhom se nahaja cerkev Svete Marije ter stavba, kjer je bil nekoč gostinski lokal, kateri pa danes žal ne obratuje.

Dostop do izhodišča, Planinski dom Vrhe, pod smučiščem:

Ljubljana – Planinski dom Vrhe, pod smučiščem:

Razdalja: 65 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Planinski dom Vrhe, pod smučiščem:

Razdalja: 84 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča pod smučiščem, v bližini Planinskega doma Vrhe: 46.18788°N / 15.00834°E

Partizanski vrh

Opis pohodne poti na Sveto goro oziroma Partizanski vrh:

Nadmorska višina izhodišča Planinskega doma Vrhe: 887 m

Nadmorska višina Svete gore oz. Partizanskega vrha: 1011 m

Višinska razlika: 124 m

Višinska razlika na poti: 150 m

Čas hoje: 35 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki ter športne vozičke do cerkve (zadnjih nekaj minut je pot ozka in strma ter neprimerna za vozičke)

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Planinski dom Vrhe: odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih

Vzpon na Partizanski vrh

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane, iz Ljubljane pa se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Šempeter ter z vožnjo nadaljujemo proti Preboldu ter pozneje proti Trbovljam. Ko se pripeljemo do vrha prelaza, kjer opazimo tudi odcep za Mrzlico, se peljemo še malo naprej, kjer se začnemo počasi spuščati proti Trbovljam. Peljemo se le do prvega levega ovinka ter tam skrenemo desno in sledimo smerokazom za vas Vrhe. Ko prispemo do Vrh, parkiramo pod nekdanjim smučiščem. Lahko pa tudi v bližini Planinskega doma Vrhe ali cerkvice Sv. Lenarta. Vse je blizu skupaj. Do izhodišča lahko prispemo tudi iz smeri Trbovelj, kjer se peljemo v smeri Prebolda in pred sedlom zavijemo levo ter se peljemo do vasi Vrhe.

Zadnji del ceste je makadamski, ampak lepo prevozen.

OPIS POTI NA SVETO GORO OZIROMA PARTIZANSKI VRH

Če parkiramo pri Planinskem domu Vrhe, se spustimo nekaj metrov po makadamski cesti mimo cerkvice Sv. Lenarta do spodnje postaje nekdanjega smučišča. Lahko pa tudi parkiramo neposredno pod smučiščem nekje ob cesti. Peš nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Svete planine oz. Partizanskega vrha. Cesta vodi po zahodnem delu pobočja Javora. Kmalu prispemo do križišča, kjer nadaljujemo po zgornji (levi) makadamski cesti. Nekaj časa hodimo po gozdu, nato pa cesta preide na travnata pobočja, od koder je lep razgled po okolici. Cesta vodi mimo nekaj hiš do manjšega prevala, kjer si priključi pod, ki vodi s Podmeje. Tu nadaljujemo v desno in po nekaj minutah hoje prispemo do stavbe, kjer je bilo nekoč gostišče na Sveti planini. Naravnost že opazimo cerkev, mimo katere se podamo po ozki lepo uhojeni stezici na vrh razgledne Svete planine oz. Partizanskega vrha.

OSTALI DOSTOPI

Ostali dostopi so vsi precej daljši in sicer od ene ure in pol iz Podmeje, dve uri iz Trbovelj ter iz Loke dve uri in pol.

SVETA PLANINA OZ. PARTIZANSKI VRH ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh je enostaven in za otroke najprimernejši od Planinskega doma Vrhe. Pot veči del poteka po makadamski cesti, zadnji del pa se strmeje vzpne čez travnik, ki je v toplejšem delu leta poln najrazličnejših travnatih cvetlic.

Razgledna ploščad

Na vrhu je lesena razgledna ploščad s klopcama in mizo. Poleg čudovitega razlega je tukaj primeren prostor za počitek ter malico.

Planinski dom Vrhe in cerkvica

Planinski dom Vrhe je odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih. Pred domom je veliko zelenice, kjer je odličen prostor za igro. Na majhne hribčku poleg pa stoji cerkvica sv. Lenarta, ki je prav tako zanimiva za pogledat. Okoli nje je travnik z veliko travniških cvetlic.