Nad Vojnikom se nahaja cerkev sv. Tomaža, tik pod njo pa planinski dom Koča pri Tomažu. Med pohodom do vrha se nam odpirajo lepi razgledi po okolici. Lahko si izberemo krožno pot.

Dostop do izhodišča, Tuš trgovina v Vojniku:

Ljubljana – Vojnik:

Razdalja: 81 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Vojnik:

Razdalja: 54 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate izhodišča, Tuš trgovina v Vojniku: 46.29011°N / 15.30086°E

Ob poti, cerkev Marije Sedmih Žalosti

Opis pohodne poti do sv. Tomaža nad Vojnikom:

Izhodišče: Tuš trgovina Vojnik

Nadmorska višina izhodišča: 286 m

Nadmorska višina sv. Tomaža nad Vojnikom: 444 m

Višinska razlika: 158 m

Višinska razlika na poti: 175 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Povratek: priporočamo po krajši poti, mimo koče in do ceste ter nato po cesti do izhodišča. Ta del poti je krajši in traja cca pol ure.

Cerkev sv. Tomaža

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo po avtocesti do Celja. Izberemo izvoz za Celje center ter se nato peljemo proti Vojniku. Ko prispemo do Vojnika, opazimo na levi strani trgovino Tuš. Tam parkiramo.

OPIS POHODNE POTI DO SV. TOMAŽA NAD VOJNIKOM

Ko parkiramo pri Tušu, se podamo peš čez glavno cesto, ki vodi skozi Vojnik in se podamo v smeri proti Slovenskim Konjicam, a le nekaj metrov ter v prvi ulici skrenemo desno. Nato pa že opazimo prvo planinsko tablo. Malo naprej nas table usmerijo levo proti cerkvi sv. Florijana. Ko prispemo do cerkve, se podamo po križevem potu navzgor do cerkve Marije Sedmih žalosti. Od tu se nam odpre čudovit razgled na Vojnik, Zasavsko hribovje, Celjsko kotlino. Za cerkvijo nadaljujemo po asfaltni cesti, mimo nekaj kapelic. Ko prispemo do križišča, nas markacije usmerijo levo navzgor v hrib. V ostrem ovinku torej nadaljujemo naravnost v gozd ter po nekaj minutah hoje že prispemo do lepega razgledišča ob robu gozda. Tam opazimo tudi klopce in učno tablo. Naprej poteka pot po manj izrazitem grebenu, kjer ne večkrat dvignemo in spustimo ter nato prispemo na makadamsko cesto. Po makadamski cesti nadaljujemo do križišča z asfaltno cesto. Tam nas nato smerokaz usmeri naravnost navzgor v gozd. Po nekaj minutah prispemo do cerkve sv. Tomaža.

POVRATEK

Od cerkve se na drugo stran spustimo do planinske koče, katera je odprta ob nedeljah ter nato navzdol po poti, kjer so oznake za Vojnik. Ko prispemo do ceste, pot nadaljujemo po cesti. Prispemo do našega izhodišča.

TOMAŽ NAD VOJNIKOM ZA OTROKE

Pohod

Pohod je enostaven, ne preveč dolg ter zato primeren tudi za majhne otroke, ki so vajeni hoje po hribih. Lahko izberemo tudi krajšo pot, ki je opisana za povratek, ki pa ni tako lepa kot daljša pot.

Učne table

Med potjo bomo videli več učnih tabel, kjer se lahko marsikaj zanimivega ter poučnega naučimo.

Počitek na vrhu in med potjo

Že med potjo bomo prišli do lesenih klopi, kjer se lahko spočijemo ali imamo malico. Na vrhu pred cerkvijo pa je na voljo prav tako več lesenih klopi.

Planinska koča

Tik pod cerkvijo sv. Tomaža se nahaja planinski dom, kjer priporočamo postanek v času obratovanja.

Igrala

V centru Vojnika se nahajajo zanimiva igrala, kjer priporočamo postanek pred ali po pohodu. Koordinate igral: 46.28768°N / 15.30538°E.