Studenice so majhen kraj ob reki Dravinji, ob vznožju Boča. Znamenitost Studenic so kraški izvir Toplega potoka, samostan ter stari grad. Okoli vseh znamenitosti pa je speljana Samostanska učna pot Studenice.

Dostop do Studenic:

Ljubljana – Studenice:

Razdalja: 118 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Studenice:

Razdalja: 35 km

Čas vožnje: 35 min

Koordinate Studenic: 46.2999°N / 15.6138°E

Samostan Studenice

Opis Samostanske učne poti Studenice:

Nadmorska višina Studenic: 260 m

Nadmorska višina Studeniškega gradu: 315 m

Višinska razlika: 55 m

Višinska razlika na poti: 70 m

Čas hoje po krožni učni poti: 30 min

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 3 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo ob lepem vremenu, tudi takrat ko je sneg

Oprema: običajna pohodniška oprema

Razgled s Studeniškega gradu

OPIS DOSTOPA DO STUDENIC

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti proti Mariboru, kjer avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Zapeljemo se do Poljčan. Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovensko Bistrico. Zapeljemo se do Poljčan. V centru Poljčan sledimo smerokazu za Studenice. Po nekaj kilometrih prispemo do Studenic, kjer parkiramo pred samostanskim kompleksom.

OPIS SAMOSTANSKE UČNE POTI STUDENICE

S parkirišča ob samostanu se podamo na ogled osrednjega dela Studenic, predvsem samostanskega kompleksa. Na desni strani od vhoda v samostan bomo opazili tablo z opisom Samostanske učne poti Studenice. Podamo se po poti, ki vodi naprej od table. Na učni poti bomo prišli do stare rimske ceste, izvira Toplega potoka, ostankov kamnoloma, vodnjaka ter nunskega pokopališča. Prispemo nazaj do obzidja samostana, kjer pa nas ozka pot usmeri strmo navzgor do Studeniškega gradu. Z gradu se lahko vrnemo po desni poti, ki pa nas pripelje do vinske trte, ki je potomka stare mariborske trte. S tem smo krožno učno pot zaključili.

STUDENICE ZA OTROKE

Pohod

Pohod po krožni učni poti je kratek, enostaven in zanimiv. Na poti se tako otroci kot ostali marsikaj naučimo.

  • Kraški izvir Toplega potoka, katerega temperatura vode je konstantna, 15 º Že od nekdaj pa so njegovo vodo imeli za zdravilno. Izliva se v reko Dravinjo. Ob potoku naj bi bile ugodne bioenergetske točke.
  • Samostan Studenice s cerkvijo, katerega si lahko ogledamo od zunaj ter njegovo dvorišče. Gre za dominikanski samostan, ki je danes prenovljen.
  • Studeniški grad stoji na razgledni točki nad Studenicami. Ruševine v lepi neokrnjeni naravi so vredne ogleda.
  • Nunsko pokopališče je sicer v slabem stanju, a še vedno se vidijo ostanki grobov ter nekaj križev.
  • Vodnjak, ki ga opazimo ob učni poti ima še danes kristalno čisto in pitno vodo.

Čas za igro

Celotna učna pot je za otroke poleg tega, da se lahko marsikaj naučijo, saj so vmes tudi opisi rastlin, ena sama zabava. Prosto lahko tekajo naokoli, se igrajo ob potoku, le na Studeniškem gradu priporočamo nekaj več previdnosti. Za otroke je zelo mikavno plezanje po starih ruševinah, kar pa odsvetujemo.