Štanjel je vasica na Krasu, ki obiskovalce navdušuje s svojim starim jedrom, mogočnim gradom, ozkimi kamnitimi uličicami in predvsem zanimivim Ferrarijevim vrtom.

Dostop do Štanjela:

Ljubljana – Štanjel:

Razdalja: 87 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Štanjel:

Razdalja: 213 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Koordinate parkirišča, Štanjel: 45.823854°N / 13.842476°E

Primerno za: otroke vseh starosti, saj se lahko v vas Štanjel pride tudi z vozičkom. Po nekaterih delih pa je z vozičkom precej omejeno, saj ima Štanjel precej stopnic.

Spletna stran: https://www.visitstanjel.si/

Štanjel

DOSTOP

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti. Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Senožeče in se peljemo skozi kraje Štorje, Kazje, dokler ne prispemo do prednostne ceste, kjer skrenemo desno. Kmalu prispemo v Štanjel, kjer parkiramo na označenem parkirišču. Oznake vidimo že ob cesti, ko prispemo do vasi.

ŠTANJEL ZA OTROKE

Ogled vasi

Sprehod skozi vas Štanjel je zelo zanimiva, saj se sprehajamo po ozkih kamnitih ulicah in si ogledujemo starinske stavbe. Center vasi je zaprt za promet, zato imamo toliko manj skrbi za otroke.

Osvežitev na grajskem dvorišču

Na grajskem dvorišču je prijeten lokal, kjer si lahko privoščimo tradicionalno hrano. Nudijo tudi odlične domače sladice.

Ferrarijev vrt

Najlepši ogled v Štanjelu pa je nedvomno Ferrarijev vrt, kjer je pred dobrim stoletjem Maks Fabiani dal postaviti čudovit vrt. Vrt je odličen prostor za počitek, sprehod, igro.

Kraška hiša

Zanimivo je pokukati tudi v tradicionalno kraško hišo, kjer je še danes urejeno kot nekoč. Tako si lažje predstavljamo, kako so nekoč tam živeli domačini.

Vodeni ogledi

Po Štanjelu organizirajo vodene oglede, med katerimi so na voljo tudi vodeni ogledi za otroke.