Srebotnik je zanimiv vrh v bližini Celja. Vrh je delno poraščen, a se z njega vseeno razteza razgled na sosednje vrhove. Še posebej zanimiv pa je pohod na vrh, ki je precej razgiban. Pot se vije med mogočnimi rastišči resja, pod odrezano skalo, vmes pa je tudi nekaj jeklenic za pomoč.

Dostop do izhodišča

Ljubljana – Štore:

Razdalja: 83 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Štore:

Razdalja: 56 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate izhodišča, Štore: 46.2213°N / 15.3215°E

Srebotnik

Opis pohodne poti na Srebotnik:

Izhodišče: Štore

Nadmorska višina izhodišča: 240 m

Nadmorska višina Srebotnika: 700 m

Višinska razlika: 460 m

Višinska razlika na poti: 540 m

Čas hoje: 1 h 45 min

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: z otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: oprema za visokogorje

Pot je označena

Srebotnik

OPIS DOSTOPA DO ŠTOR

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Celje center. Peljemo se proti centru Celja ter sledimo oznakam za Šentjur, Štore. Takoj za vojašnico skrenemo levo ter se zapeljemo v center Štor. Parkiramo v bližini železniške postaje v Štorah. Lahko pa se peljemo še višje ter s tem prihranimo eno uro hoje. Zapeljemo se lahko tik pod Srebotnik in sicer do koordinat 46.197731°N / 15.296094°E.

OPIS POHODNE POTI NA SREBOTNIK

S parkirišča se podamo preko Voglajne v smeri Svetine. Gremo skozi območje stare Štorske železarne. V tem delu nas pot v večini vodi po cesti. Prispemo do naselja Pečovje, kjer sledimo oznakam za Barbarino pot. Kmalu za naseljem Pečovje prispemo na gozdno pot. Med potjo še srečamo makadamsko cesto, po kateri se tudi lahko pripeljemo višje ter si s tem skrajšamo pot za eno uro. Za pohod z otroki priporočamo, da se zapeljete višje. V zadnjem delu je pot tudi najbolj zanimiva, saj v spomladanskem času hodimo med mogočnim rastiščem cvetočega resja. Zadnji del poti pa je precej strm, v pomoč so tudi jeklenice. Tu priporočamo previdnost, še posebej za otroke.

OSTALE POHODNE POTI NA SREBOTNIK

Na Srebotnik vodi več pohodnih poti. Za otroke primerni poti sta poleg zgoraj opisane tudi iz Pečovja in Zvodna.

SREBOTNIK ZA OTROKE

Pohod na Srebotnik

Pohod na Srebotnik je lahko različno dolg, pač odvisno od naše pripravljenosti za hojo. Najkrajša pot je cca 45 minut. V zadnjem delu je pot precej strma, v pomoč so nam tudi jeklenice. V tem delu priporočamo nekaj več previdnosti za otroke.

Počitek na vrhu

Z vrha se kljub delni poraščenosti razprostira razgled. Zaradi prepadne skale priporočamo previdnost za otroke. Na vrhu je lesena klopca.

Resje

Cvetoče resje zgodaj spomladi je pogosto glavni razlog za obisk Srebotnika. Ob poti s smeri Štor je spomladi zelo veliko cvetočega resja. Prava paša za oči in atrakcija tudi za otroke, ko se lahko igrajo na cvetoči preprogi.