Paški Kozjak je pogorje med Pako in Hudinjo, v bližini Velenja. Pogorje je precej poraščeno in ima tri vrhove, na katere so urejene pohodne poti. Najvišji vrh je Basališče (1272 m), sledi mu Štrukljev vrh (1227 m) in nato najlepše razgleden vrh, Špik s 1109 m. Na vrhu Špika je lesena klopca in vpisna knjižica.

Dostop do izhodišča, Dom na Paškem Kozjaku

Ljubljana – Dom na Paškem Kozjaku:

Razdalja: 86 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Dom na Paškem Kozjaku:

Razdalja: 62 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča, Dom na Paškem Kozjaku: 46.3843°N / 15.1883°E

Razgled s Paškega Kozjaka

Opis pohodne poti na Špik na Paškem Kozjaku

Izhodišče: Dom na Paškem Kozjaku

Nadmorska višina Doma na Paškem Kozjaku: 960 m

Nadmorska višina Špika na Paškem Kozjaku: 1108 m

Višinska razlika: 148 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Po cesti do cerkve, ki se nahaja 10 minut pred vrhom je možen dostop tudi s športnim vozičkom.

Za vzpon primerno v vseh letnih časih, tudi za otroke, priporočamo ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Razgled s Paškega Kozjaka

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v meri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje, Dravograd. Peljemo se v smeri Dravograda, skozi Velenje. Nekaj kilometrov iz Velenja v smeri Dravograda bomo na desni strani opazili smerokaz za Dom na Paškem Kozjaku. Skrenemo desno ter se peljemo do Doma na Paškem Kozjaku, kjer parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se skozi Slovenske Konjice in sledimo cesti proti Celju. V prvem krožnem križišču, kjer je desno odcep za Zreče, se peljemo naravnost in po nekaj kilometrih prispemo do naslednjega krožnega križišča v Stranicah, kjer pa skrenemo desno za Vitanje. Peljemo se skozi Vitanje ter sledimo cesti za Koroško vse do Doliča, kjer pa prispemo do prednostne ceste. Tam skrenemo levo proti Velenju ter se peljemo do Pake. Pri šoli v Paki bomo na lepo opazili smerokaz za Dom na Paškem Kozjaku. Skrenemo levo ter se peljemo do Doma na Paškem Kozjaku, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA ŠPIK NA PAŠKEM KOZJAKU

S parkirišča se podamo nekaj metrov po makadamski cesti od Doma na Paškem Kozjaku. Nato pa opazimo pot, ki gre levo navzgor v gozd. Pot se strmo vzpenja in nas po cca 20 minutah hoje pripelje na cesto, kjer pa pred seboj že zagledamo cerkev ter nekaj hiš. Sledimo markacijam, ki nas usmerjajo že od Doma na Paškem Kozjaku ter nas vodijo naprej od cerkve do cca 10 minut oddaljenega vrha Špik.

ŠPIK NA PAŠKEM KOZJAKU ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Špik na Paškem Kozjaku je enostaven ter kratek in zaradi tega primeren za samostojno hojo tudi za majhne otroke. Od Doma na Paškem Kozjaku in do cerkve sv. Jošta se lahko podamo tudi po makadamski cesti s športnim vozičkom. Do samega vrha pa z vozičkom ni mogoče.

Zanimivosti med potjo

Cerkev sv. Jošta, ki velja za najvišje ležečo farno cerkev v Šaleški dolini.

Igra

Naprej od cerkve, kjer pot nadaljujemo po cesti, ki ni dovoljena za vožnjo, saj je zaprta z zapornico, prispemo do šolskega igrišča. V kolikor vzamemo s seboj žogo, bodo otroci uživali v igri na velike travnatem igrišču sred gozda.

Razgled z vrha

Na vrhu Špika na Paškem Kozjaku se razprostira lep razgled na Velenjsko jezero, Uršljo goro, Raduho, Mozirske planine, Savinjske Alpe. Tudi otroci uživajo ob lepih razgledih, sploh ko jim lahko poveste, da so že bili na katerem od tistih vrhov.