Soteska Čepa (nemško Tscheppaschlucht) je najgloblja soteska v avstrijskem delu Karavank ter hkrati tudi ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti v avstrijski Koroški regiji. Sotesko si lahko ogledamo po lepo varovani pešpoti, katera je opremljena s številnimi lestvami in mostovi.

Dostop do izhodišča

Ljubljana – Podljubelj:

Razdalja: 65 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Podljubelj, čez Ljubljano:

Razdalja: 190 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Podljubelj, čez Koroško:

Razdalja: 148 km

Čas vožnje: 2 h 10 min

Koordinate izhodišča, Podljubelj: 46.4976°N / 14.2841°E

Soteska Čepa

Opis pohodne poti skozi sotesko Čepa:

Izhodišče: Podljubelj, parkiramo na urejenem in plačljivem parkirišču (2 eur)

Višinska razlika na poti: 110 m

Čas hoje: 1 h 30 min do 2 h

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: z otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna oprema za pohodništvo

Pot je označena

Do izhodišča se vračamo z avtobusom

Soteska čepa

Pomembni podatki:

Odpiralni čas:

  • Od 8.5. do 31.10. vsak dan od 8:30 do 17:00

Vstopnina:

  • odrasli 8,5 eur
  • otroci do 15 leta 5,5 eur

Spletna stran soteske: https://www.tscheppaschlucht-ferlach.at/

Vozni red avtobusov: na cca vsako uro. Vozni red je objavljen na spletni strani soteske, dobimo ga pa lahko tudi ob vstopu v sotesko.

Soteska čepa

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Tržič ter se zapeljemo do mejnega prehoda Ljubelj. Ko prispemo v Avstrijo, se pričnemo spuščati proti Celovcu, a le dokler ne opazimo oznak za sotesko Čepa, Tscheppaschlucht. Parkiramo na označenem parkirišču, ki pa je plačljivo.

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane ter nato sledimo opisu zgoraj.

Iz Maribora pa se lahko do izhodišča podamo tudi preko Koroške in sicer se peljemo skozi Dravsko dolino do Dravograda. Nato se peljemo do Celovca, kjer sledimo oznakam za Ljubelj (Loibl Pass). Ko se začnemo vzpenjati po dolini navzgor, prispemo do oznak za sotesko Čepa, Tscheppaschlucht. Parkiramo na označenem parkirišču, ki pa je plačljivo.

OPIS POHODNE POTI SKOZI SOTESKO ČEPA

S parkirišča se podamo čez leseni nadhod čez cesto ter po poti navzdol v gozd. Najprej prispemo do pustolovskega parka, nato pa nadaljujemo do lesene koče, kjer je vstop v sotesko. Od parkirišča do vstopa v sotesko je cca 20 minut hoje. Tam plačamo vstopnino, dobimo zemljevid ter vozni red avtobusov. Nato se podamo po dobro označeni ter urejeni poti skozi sotesko. Prehodimo kar nekaj stopnic, mostičkov ter mostov. Pot je zelo dobro urejena, ima močno ograjo, ponekod dodatne jeklenice, za pomoč pri vzpenjanju ter kovinske podloge na tleh, da nam ob mokrem ni spolzko. Po cca uri hoje prispemo do križišča, kjer se odločimo za krajšo ali daljšo pot. Če se podamo desno, po krajši poti, je po našem mnenju najlepši del poti. Sprehodimo se mimo treh slapov ter zelo posebne poti, ki nas vodi skoraj navpično navzgor na Hudičev most (viseči most). Do izhodišča se vrnemo z avtobus (do postajališča za avtobus prispemo tako, da ko pridemo do glavne ceste, ki vodi na Ljubelj, skrenemo desno v na pol odprti tunel ter se podamo po pločniku skozi tunel. Na drugi strani je postajališče. Če pa bi se v križišču poti podali levo, bi pot nadaljevali po soteski ter iz nje prišli pri gostilni Deutscher Peter, od koder prav tako vozi avtobus nazaj do izhodišča. Je pa iz soteske možnih še več daljših nadaljevanj za pohode, kar je vse označeno na zemljevidu, ki ga prejmemo ob vstopu v sotesko.

SOTESKA ČEPA ZA OTROKE

Pohod skozi sotesko

Pohod skozi sotesko je primeren za samostojno hojo že za cca 4 leta stare otroke, a le da so ti vajeni hoje po strmih pobočjih. Na bolj izpostavljenih predelih priporočamo večjo pazljivost. Za odrasle, ki so vajeni hoje po strmih pobočjih ter z dovolj kondicije, lahko tudi nesejo otroke v nahrbtnikih ali nosilkah. Tako odrasli kot otroci uživamo v lepi naravi ter še posebej ob lepih slapovih.

Pustolovski park

Še preden prispemo do vstopa v sotesko, se sprehodimo mimo pustolovskega parka, ki pa je prava atrakcija za otroke. Primerno za otroke višine 120 cm ali več ali pa stare vsaj 4 leta. Na voljo je tudi zanimiv zip line.

Povratek do izhodišča

Za otroke je zanimiv tudi povratek, saj se nazaj do izhodišča zapeljemo z avtobusom. Cena avtobusa je všteta v vstopnino.