Vasica Soboth ne daleč od meje s Slovenijo je prava pravljična vasica. V njeni bližini pa se nahaja fjordu podobno kar preko 80 hektarov veliko jezero na obronkih pogorja Golice.

Dostop do vasi Soboth:

Ljubljana – Soboth:

Razdalja: 137 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Soboth:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate vasi Soboth: 46.680719°N / 15.075654°E

Soboth

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje, Dravograd. Peljemo se proti Koroški, torej skozi Velenje, Mislinjo, mimo Slovenj Gradca do Dravograda. V Dravogradu skrenemo levo proti Avstriji. Prečimo mejni prehod Vič ter se peljemo do vasi Lavamünd, kjer pa skrenemo desno v hrib proti jezero Stausee in vasi Soboth. Po strmi lepo razgledni cesti prispemo na prelaz, kjer se začnemo spuščati ter najprej prispemo do jezera. Nekaj minut naprej pa je na desni strani ceste vasica Soboth.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini v smeri Dravograda. V Radljah ob Dravi sledimo smerokazom za Avstrijo in sicer prelaz Radelj. Skrenemo desno navzgor in po cca 6 km prispemo do mejnega prehoda Radelj. Od tam se začnemo strmo spuščati do vasi Ebiswald, kjer pa v prvem krožnem križišču skrenemo levo proti vasi Soboth in jezeru Stausee. Po cca 20 minutah vožnje prispemo do vasi Soboth, nekaj minut naprej pa še do jezera Stausee.

STAUSEE

Jezero Stausee je veliko jezero, kjer prav nikoli ne more biti pretirane gneče. V poletnih mesecih je jezero priljubljeno za kopanje, vožnjo s kanuji, supi, surfanje… Čez vso leto pa je priljubljeno za pohodnike, saj je od tam nekaj zanimivih izhodišč ali pa si privoščimo pohod okoli jezera. Sicer pa je bilo jezer Stausee narejeno v začetku 90-ih kot akumulacijsko jezero za hidroelektrarno Koralpe. Jezero se razprostira preko dveh zveznih dežel, Koroške in Štajerske. Leži na 1080 metrih nadmorske višine. V Sloveniji je vse od Bistriškega jarka in do Maribora po Dravski dolini postavljenih več opozorilnih siren za opozorilo, če bi se jez podrl. Postavljene pa so tudi opozorilne table, do kod bi v primeru nesreče segala voda.

VASICA SOBOTH

Vasico Soboth imenujemo tudi »Pohodniška vas Soboth«, saj je tam urejenih več pohodnih poti, možni pa so tudi vodeni pohodi. V centru te majhne vasice kar mrgoli zanimivosti. Od lepo urejenih starih hiš s cvetjem, cerkva, stare šole, gostinskih lokalov, razglednih točk, starih lip do še mnogo drugih zanimivosti. V vasi in njeni okolici je vse zelo dobro označeno, na voljo pa so nam tudi brezplačni zemljevidi in več prospektov.

STAUSEE ZA OTROKE

Kopanje

Ob takšnem jezeru s kristalno čisto vodo ter enostavnim dostopom nam najprej pride na misel kopanje. V poletnih mesecih je jezero dejansko raj za užitke v vodi. Kopanje je brezplačno, do jezera lahko dostopamo kjerkoli. Na eni strani jezera je cesta do potoka, ki se izliva v jezero. Na drugi strani pa je samo pohodna pot. Na začetku jezera je urejeno kopališče.

Pohodi

Pohod okoli jezera je prav tako zelo zanimiv, saj je okoli njega urejena pohodna pot. Pot je lepo urejena tudi ob cesti, ki poteka na eni strani vzdolž jezera. Pohod okoli jezera z otroki traja cca 2 h.

VASICA SOBOTH ZA OTROKE

Igrala

V centru vasi so manjša lesena igrala.

Poslikana tla v centru

V centru vasi so na cesti poslikana tla, kar je prava atrakcija za otroke.

Lesen pohodni čevelj in viseči pohodni čevlji

Da je vasica Soboth res prava pohodna vas, na to nakazujejo tudi pohodni čevlji, ki se v vasi pokažejo na različne načine. Na lepi razgledni točki na ogrodju visi veliko čevljev. Prava paša za oči. V strogem centru pa se nahaja velik lesen čevelj, v katerega lahko otroci tudi zlezejo.

Metulčkov pohod za otroke

Ob velikem pohodnem čevlju je začetek Metulčkove pohodne poti za otroke. Pohodna pot traja cca 1 h in poteka po okolici Soboth. Označena je z znakom metulčka. Med potjo je mnogo zanimivosti za otroke, od igral, tematskih iger in drugih zanimivosti.

POHODNE POTI

V okolici Soboth je na voljo več pohodnih poti. Za otroke primeren pohod je okoli jezera, na Dreieckkogel mimo planinske koče Dreieckhütte (https://www.aktivna-druzina.si/dreieckkogel/) ali pa na bolj oddaljene Koralpe.