Snežnik je gora, ki je v svoji širši okolici zdaleč najvišja. Zato se ob lepem vremenu z njenega vrha razprostira čudovit razgled na vse strani. Za vrh so lahki izberemo več poti, tudi takšno, ki je primerna za majhne otroke.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Kapetanova bajta:

Razdalja: 95 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Kapetanova bajta:

Razdalja: 221 km

Čas vožnje: 2 h 50 min

Koordinate izhodišča, Kapetanova bajta: 45.5816°N / 14.4313°E

Snežnik

Opis pohodne poti na Snežnik:

Nadmorska višina izhodišča, Kapetanova bajta: 1460 m

Nadmorska višina Snežnika: 1796 m

Višinska razlika: 336 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: v času, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Razgled z vrha Snežnika

Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku

Odpiralni čas: julij in avgust vse dni v tednu, preostali del leta med vikendi (priporočamo, da predhodno pokličete in preverite, če je koča odprta)

Kontakt: 05 71 01 447, 041 234 373, andrej.barovic@gmail.com

Planinski dom na Sviščakih

Odpiralni čas: od januarja do decembra vse dni v tednu, razen torke

Kontakt: 05 71 01 447, 051 219 799, cosic.jadranka@gmail.com, dom.sviscaki@gmail.com

Koča na Snežniku

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Postojno, Ilirsko Bistrico. Peljemo se do Ilirske Bistrice, od koder nadaljujemo proti Sviščakom. Odcep je označen v centru Ilirske Bistrice, kateri pa je morda slabše viden. Prvi del ceste je po asfaltni cesti, drugi del pa po makadamski cesti. Ko prispemo do Sviščakov, nadaljujemo desno v smeri Snežnika. Po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik se peljemo vse do zapornice. Na tem mestu se pridruži tudi markirana pot iz Sviščakov.

OPIS POHODNE POTI

Z izhodišča nadaljujemo peš po markirani poti, ki sprva vodi po slabši makadamski cesti. Po cca 20 minutah hoje prispemo do konec ceste, kjer sta leseni klopi in miza. Že opazimo vrh Snežnika. Od tam nadaljujemo po lepo uhojeni planinski poti skozi ruševja, kjer pa v toplejšem delu leta ne manjka različnih cvetlic. Zadnji del poti je nekoliko bolj strm, vendar kmalu prispemo do koče. Vrh se nahaja tik za kočo, od koder se razprostira čudovit razgled. Ob lepem vremenu seže vse do Kvarnerskih otokov.

OSTALI DOSTOPI

Dostopov na Snežnik je veliko, vendar za otroke priporočamo krajše poti. Poleg zgoraj opisane priporočamo še pot iz Sviščakov, katera se podaljša za eno uro. Ali pa iz Snežniške grde jame, Gašperjevega hriba, Sežanje ter Grde drage. Več podrobnejših opisov najdete na spletni strani: http://www.hribi.net/gora/sneznik/26/127

SNEŽNIK ZA OTROKE

Sviščaki

Predlagamo postanek na SViščakih pred ali po pohodu, kjer si lahko privoščimo pijačo ter hrano v planinskem domu. Ne manjka pa tudi igral za otroke in mnogo zelene površine za igro.

Pohod

Pohod na Snežnik po najkrajši poti je primeren tudi za štiriletnike, če so vajeni hoje v hribe. Pot je enostavne, le v mokrem priporočamo nekaj več pazljivosti, ker so skale spolzke.

Planinska koča na Snežniku

Priporočamo, da se na vrh Snežnika podate, ko je koča odprta, saj tam strežejo odlično domačo hrano. Še posebej je užitek, ko jeste zunaj na lesenih klopeh in mizah ter opazujete čudovite razglede.

Vrh s čudovitimi razgledi

Z vrha se razprostirajo tako lepi razgledi, da so le ti zanimivi tudi otrokom. Še posebej, ko jim v daljavi pokažete morje.

Botanični rezervat

Snežnik je razglašen za botanični rezervat, saj na njem uspeva mnogo zanimivih rastlin. Na poti proti vrhu nas v toplejšem delu leta spremlja mnogo različnih vrst cvetlic, ki so zanimive tudi otrokom.