Snežna jama na Raduhi velja za priljubljeno turistično jamo, je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji in ena izmed najvišjih v Evropi. Zaradi njene idealne lege, priporočamo ogled jame pred ali po vzponu na čudovit dvatisočak, Raduho.

OPIS DOSTOPA

Izhodišče za Snežno jamo

  • Ljubljana – Snežna jama = 93 km, 1 h 45 min
  • Maribor – Snežna jama = 118 km, 1 h 55 min

POMEMBNI PODATKI

Dostop: parkirišče – Snežna jama = 10 minut hoje

Primerno za: dostop in ogled jame je primeren tudi za majhne otroke (od cca 4 ali 5 let naprej oziroma odvisno od kondicijske pripravljenoti in hoje po strmem terenu)

Trajanje ogleda: 1,5 h – 2 h

Temperatura v jami: od 0 °C do 4 °C

Snežna jama

Dolžina skupne poti za ogled: 1300 m

Priporočena oprema: za visokogorje, topla oblačila

Spletna stran: https://snezna-jama.com/

Kontakt: info@snezna-jama.com, 041 424 091

Urnik ogledov: jama je odprta samo v poletnih mesecih ob vikendih, za skupine po dogovoru. https://snezna-jama.com/urnik-ogledov/

Cenik: https://snezna-jama.com/cenik/ (plačilo je možno samo v gotovini)

Predhodne najave: DA

Dostop za živali: ni dovoljen. Pse se lahko priveže pred jamo (na lastno odgovornost)

Snežna jama

OPIS DOSTOPA

Zapeljemo se v Savinjsko dolino, v smeri Logarske doline. V vasi Struge (med Ljubnim in Lučami) skrenemo desno, kjer vidimo tudi smerokaz za Raduho in Snežno jamo. Peljemo se po vzpenjajoči se strmi cesti, katera je sprva asfaltirana, kasneje pa makadamska. Od odcepa v dolini do Planine Loka je 14 kilometrov, za Snežno jamo pa se peljemo še 2 km naprej po cesti in kmalu prispemo do izhodišča za Snežno jamo.

OGLED SNEŽNE JAME

Ogled jame je možen samo vodeno. Vodnik obiskovalce pred vstopom v jamo seznani z vsemi informacijami za varen ogled jame. Zaradi priprav na ogled jame se priporoča, da so vsi obiskovalci pred vstopom v jamo vsaj 15 minut prej. Da je ogled jame zares lepo doživetje, je omejitev števila oseb na skupino 25. Vse stvari (pohodne palice itd.), ki jih ne bi želeli odnesti s seboj v jamo, se lahko pusti pred jamo, do koder nihče nima dostopa brez vodnika.

Prvi del jame je najzahtevnejši, saj se spustimo po precej strmih kovinskih lestvah 10 metrov globoko, nato pa še po urejeni poti, tako da v prvi večji dvorani, ki se imenuje Ledena dvorana, prispemo na – 40 metrov.

Okoli 150 metrov prvega dela jame je osvetljenega z električno razsvetljavo, nadaljnje rove in dvorane pa si ogledujemo s pomočjo karbidskih svetilk, ki jih dobimo pred vstopom v jamo. Obiskovalci lahko imamo poleg tudi svoje svetilke. Po jami hodimo samo po urejenih poteh, ki so široke približno en meter. Lokacije, kjer vodnik razlaga o jami, pa so nekoliki širše, da lahko vsi obiskovalci dobro slišijo razlago.

SNEŽNA JAMA ZA OTROKE

Primerno za majhne otroke

Ogled jame je primeren za otroke, ki so samostojni in suvereni pri hoji (od 4, 5 let dalje). Otroci morajo biti ves čas pod nadzorom odraslih oseb.

Ogled jame

Kjer je izpostavljeno, je urejeno z varovalno ograjo. Ponekod je led tudi na tleh, torej se sprehodimo čezenj. Na te točke še posebej opozori vodnik.

Raziskovanje jame s karbidovkami

Tako za otroke kot tudi ostale je zanimivo doživetje raziskovanje čudovitega podzemlja na Raduhi s karbidskimi svetilkami.