Šmartinsko jezero je privlačna izletniška točka v bližini Celja. Jezero je nastalo leta 1970 in meri kar 113 ha vodne površine. Prvotno gre za zadrževalnik vode, kateri se je razvil tudi v rekreacijsko, športno in turistično območje. Neokrnjena narava, pestra ponudba, lepo urejene poti ob vodi privablja obiskovalce vseh generacij. Na voljo pa je tudi izposoja čolnov, kajakov, pedolinov.

Dostop do Šmartinskega jezera:

Ljubljana – Šmartinsko jezero:

Razdalja: 77 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Šmartinsko jezero:

Razdalja: 56 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate parkirišča pri Šmartinskem jezeru: 46.275112°N / 15.257173°E

Šmartinsko jezero

Pohod ob Šmartinskem jezeru:

Čas pohoda: krožna pot cca 1 h, enosmerna pot, kjer se po isti vrnemo nazaj: cca 45 min

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo.

Vozički: primerno za vozičke. Na krožni poti je nekaj stopnic, kjer pa se da dvigniti voziček.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Šmartinsko jezero

OPIS DOSTOPA DO PARKIRIŠČA PRI ŠMARTINSKEM JEZERU

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Celje center. Ko prispemo iz avtoceste, skrenemo levo proti centru Celja. Ko prispemo do drugega semaforiziranega križišča, skrenemo desno. Nato se v obeh krožnih križiščih peljemo naravnost. Cesta nas vodi čez travnat hribček, nakar prispemo do večjega blokovskega naselja na levi ter ponovno do krožnega križišča. Izberemo prvi izvoz ter nato ves čas sledimo oznakam za Šmartinsko jezero. Ko na levi strani opazimo večje parkirišče, tam parkiramo.

OPIS EKOSISTEMSKE UČNE POTI OB ŠMARTINSKEM JEZERU

S parkirišča se podamo preko glavne ceste ter po pohodni poti strmo navzgor. Urejene so tudi stopnice. Ko prispemo na vrh, že kmalu opazimo igrala, kjer je z otroki najverjetneje prvi postanek. Še preden prispemo do igral, lahko skrenemo desno ter se preko nasipa podamo na pohod ob jezeru. V tem primeru se moramo po isti poti vrniti nazaj. Če pa se podamo po poti naprej od igral, lahko naredimo lepo krožno pot. Med potjo je najbolj zanimiva lesena pot, ki vodi čez Šmartinsko jezero.

ŠMARTINSKO JEZERO ZA OTROKE

Igrala

Na dveh lokacijah se nahajajo otroška igrala. Ena so v bližini našega izhodišča, druga pa v sklopu lokala, ko prispemo čez most čez Šmartinsko jezero.

Krožna ekosistemska učna pot

Lepo urejena krožna učna pot nas vodi ob in čez jezero. Med potjo vidimo več učnih tabel, lahko se spočijemo na prijetnih lesenih klopeh ter uživamo v čudoviti naravi.

Gozdna učna pot

S krožne učne poti ob Šmartinskem jezeru lahko skrenemo na krajšo gozdno učno pot. Na gozdni učni poti spoznamo najrazličnejše rastline, ki tam uspevajo. Na poti pa nas preseneti tudi nekaj igral.

Kopanje

V poletnih mesecih se najbolj hrabri v jezeru tudi kopajo. Ob tem priporočamo previdnost še posebej za otroke, saj kmalu ostanemo brez dna.

Vožnja s čolni, kajaki, pedolini – Čolnarna Muzej

V Čolnarni Muzej ob jezeru (do nje se lahko pripeljemo ali pa sprehodimo po označeni krožni poti) si lahko izposodimo čolne, kajake, podline ter uživamo ob vožnji po jezeru. Tam imajo tudi zanimiva igrala.