Šmarna gora je priljubljena gora za pohodnike, saj je njena lega v bližini naše prestolnice. Gora je primerna za pohode v vseh letnih časih. Na njen razgledni vrh in nekaj metrov nižji prav tako razgledni vrh Grmada se lahko podamo po povsem enostavnih poteh ter tudi po zelo zahtevni poti, ki je opremljena z jeklenicami.

Dostop do izhodišča do Pogačnikove poti:

Ljubljana – izhodišče Pogačnikove poti: 10 km, 15 min

Izhodišče: Vikrče

Koordinate izhodišča za Pogačnikovo pot: 46.1285°N / 14.4446°E

Pomembni podatki:

Čas hoje: 1h 30 min

Višinska razlika na poti: 400 m

Potrebna oprema: za visokogorje, plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada

Primerno za otroke: od cca 6 let dalje oziroma tiste, ki so vajeni hoje / plezanja po strmem terenu

Šmarna gora

Opis Pogačnikove poti:

Izhodišče: Vikrče

Čas hoje: 1h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od 6 naprej. Pri plezanju potrebna pomoč odrasle osebe.

Vozički in nosilke za nošnjo otrok: ni primerno

Primeren čas: v vseh letnih časih, vendar mora biti pot suha

Oprema: oprema za visokogorje (komplet za samovarovanje, čelada)

Pot je označena

Šmarna gora

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljanje, kjer na severni obvoznici skrenemo za Kranj po Celovški cesti ter se peljemo predela Vižmarje, kjer pa skrenemo desno in sledimo oznakam vse do Tacna. V Tacnu nadaljujemo po cesti pod Šmarno goro v smeri zahoda. Od Tacna naprej se peljemo le še dva kilometra. Prispemo do gostilne Kovač. Žal pa je tam problem s parkirnim prostorom, zato potrebujemo nekaj iznajdljivosti ali pa parkiramo kje drugje in imamo zaradi tega nekaj več hoje.

OPIS POGAČNIKOVE POTI

Od gostilne Kovač nadaljujemo peš po cesti nazaj v smeri proti Tacnu, a le do dela, ko glavna cesta naredi rahli ovinek v desno, mi skrenemo levo na ožjo lokalno cesto. Za lažjo orientacijo nam je lahko tudi znak za prepoved vožnje. Dalje nadaljujemo na slabšo cesto, ki se začne počasi vzpenjati. Le deset minut hoje potrebujemo in že smo v začetku plezalnega dela poti. Vzpenjamo se po soteski, kjer je zavarovana pot, takoj za tem pa prispemo do najbolj izpostavljenega dela poti, kjer se nam že začno odpirati lepi razgledi. V tem delu poti je potrebne največ pazljivosti za otroke. Ko prispemo iz zavarovane poti, se nam priključi Westrova pot. Pohod nadaljujemo po enostavni poti, po poraščenem grebenu do vrha Grmade, kjer je lesena klopca, informacijska tabla ter čudovit razgled. Od tam proti Šmarni gori sledi nekaj spusta ter še zadnji vzpon proti vrhu Šmarne gore. Na zadnjem vzponu imamo dve možnosti, lahko se do vrha podamo po makadamski cesti ali pa gozdni poti.

POGAČNIKOVA POT NA ŠMARNO GORO ZA OTROKE

Pogačnikova pot

Pohod po omenjeni poti je primerna le za otroke, ki so že vajeni plezanja po varovanih planinskih poteh in so vešči uporabe ustrezne opreme. Kljub temu priporočamo strog nadzor.

Čudoviti razgledi

Z obeh vrhov, ki jih dosežemo na tem pohodu, torej Grmade in Šmarne gore, se raztezajo čudoviti razgledi.

Igrala in gostinska ponudba

Na vrhu Šmarne gore je za otroke pravo presenečenje, igrala, fitnes na prostem, zvonček želja in možnost kakšnega prigrizka v tamkajšnjem lokalu.

Ostali, lažji dostopi za otroke

Do Šmarne gore je urejenih veliko pohodnih poti, med katerimi je večina enostavnih. Priporočamo, da si opis poti pogledate na spletni strani: HRIBI.NET