Slemenova špica je ena bolj priljubljenih in enostavno dostopnih gora v Julijskih Alpah. Pogosto opazimo fotografije z jezerci med travo ter v ozadju mogočno goro Jalovca. Slemenova špica pa se nahaja le nekaj metrov nad jezerci. Z vrha se lepo vidi tudi skakalnice v Planici ter še mnogo mogočnih gora.

Dostop do izhodišča, Vršič:

Ljubljana – Vršič:

Razdalja: 96 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Vršič:

Razdalja: 220 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate Vršiča: 46.433864°N / 13,74369°E

Med potjo na Slemenovo špico

Opis pohodne poti iz Vršiča:

Nadmorska višina izhodišča: 1611 m

Nadmorska višina Slemenove špice: 1911 m

Višinska razlika: 300 m

Višinska razlika na poti: 350 m

Čas hoje: 1 h 15 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega

Oprema: priporočamo primerno obutev za v gore – visoke pohodne čevlje ter dovolj za obleč, ker se v gorah lahko hitro spremeni vreme.

Slemenova špica

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Tako iz Ljubljane kot Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na zadnjem izvozu pred Karavanškim tunelom. Smerokaz za Kranjsko goro. Ko prispemo v Kranjsko goro, sledimo smerokazom za Vršič. Na vrhu prelaza parkiramo.

OD VRŠIČA NA VRH SLEMENOVE ŠPICE

Za otroke je najbolj priporočljiva pohodna pot iz Vršiča, ker je najkrajša in najmanj naporna. S parkirišča na Vršiču, kjer bomo v sezoni za parkirnino odšteli 5 eur za ves dan, se podamo na označeno pot za Slemenovo špico. V vsakem križišču je označeno za Slemenovo špico, tako da poti ne moremo zgrešiti. Prvi del poti je nekoliko bolj strm, dokler ne prispemo do prevala Vratca (1807 m), kjer se nam odpre lep razgled na stene Mojstrovke. Drugi del poti je bolj položen, le zadnjih nekaj metrov preden pridemo do Slemena z jezerci je nekoliko bolj strm. Sleme z jezerci je tisti glavni razlog, zakaj se podajamo na Slemenovo špico. Lepa majhna jezerca z visokimi gorami v ozadju so prava paša za oči. Od Slemena do vrha Slemenove špice nas loči le nekaj minut hoje.

OSTALI DOSTOPI

Iz doline Tamar vodita dve poti, ena lahka, druga zahtevna. Za obe potrebujemo več kot 2 uri. Iz Vršiča je možno dostopati tudi od Erjavčeve koče, ki je nekaj metrov pod prelazom in se kasneje priključi zgoraj opisani poti iz vrha prelaza Vršič.

SLEMENOVA ŠPICA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Slemenovo špico je kljub temu, da gre za visokogorje zelo enostaven. Primeren tudi za majhne otroke. Na Slemenu pa je za otroke pravi raj. Mehka trava z jezerci, kjer se lahko prosto igrajo naokoli.

Prelaz Vršič z ovčkami

Z malo sreče bomo na prelazu naleteli na številne radovedne ovčke, ki bodo prosjačile za kakšen priboljšek. Otroci uživajo ob tem, ko jih lahko božajo.

Divje živali

Z malo sreče bomo na Slemenu ob malici dobili obisk lačnih planinskih kavk. Kavke pridejo zelo blizu in otroci zelo uživajo ob tem, ko jim lahko ponudijo drobtinice kruha. Potrebovali pa bomo nekaj več sreče, da bomo videli še kakšne druge divje živali, kot so npr planinski gad, gamsi, svizci…

Ajdovska deklica

V stenah Prisanka se dobro vidi obraz Ajdovske deklice, za katero priporočamo, da jo pokažete tudi svojim otrokom. Lepo se vidi od Poštarskega doma in Erjavčeve koče. Legenda pravi, da naj bi bajeslovno bitje, ki ga imenujemo Ajdovska deklica svojemu sinu prerokovala, da bo ustrelil Zlatoroga. Druge ajdovske žene so se ob tej prerokbi razjezile ter prerokovalo spremenile v skalo.