Slavnik je razgledna gora nad Kozino. Na vrhu Slavnika je razgledna ploščad, tik pod vrhom pa Tumova koča in zanimiva enostavna igrala za otroke. Iz vrha se razprostira čudovit razgled, ki seže vse do morja in visokih gora v Alpah.

Dostop do izhodišča, Podgorje

Ljubljana – Podgorje:

Razdalja: 93 km

Čas vožnje: 1 h, 25 min

Maribor – Podgorje:

Razdalja: 219 km

Čas vožnje: 2 h, 35 min

Koordinate izhodišča pri športnem igrišču v vasi Podgorje: 45.531302°N / 13.947344°E

Slavnik, igrala

Opis pohodne poti

Izhodišče: vas Podgorje, parkirišče v bližini športnega igrišča

Nadmorska višina Slavnika: 1028 m

Nadmorska višina izhodišča: 518 m

Višinska razlika: 510 m

Čas hoje: položna pot: 1 h 45 min, strma pot: 1 h 15 min

Primerno za: otroke vseh starosti, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Za vzpon primerno v vseh letnih časih, pozimi za otroke odvisno od višine snega

Odpiralni čas koče: sobote, nedelje in praznike

Slavnik

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo po Primorski avtocesti in le to zapustimo na izvozu Kozina. Stari cesti sledimo v smeri proti Kopru do naselja Petrinje, kjer se usmerimo levo proti vasi Podgorje. Ko prispemo v vas Podgorje, parkiramo na velikem parkirišču v bližini športnega igrišča.

OPIS POTI

Obe poti sta dobro označeni, nista nevarni za zdrs in sta primerni tudi za otroke.

Strma pot

S parkirišča se vrnemo na glavno cesto, sledimo nekaj metrov v smeri vožnje in nato opazimo planinske oznake mimo kapelice navzgor. Sledimo asfaltirani cesti do naslednjega križišča, kjer je postavljenih nekaj klopi, od tam nadaljujemo levo navzgor, kjer pridemo na začetek strme poti na Slavnik. Po cca 45 minutah hoje preidemo iz gozda na travnata pobočja Slavnika, od koder se razprostira lep razgled in nas le ta spremlja do vrha.

Položna pot

S parkirišča se vrnemo na glavno cesto, sledimo nekaj metrov v smeri vožnje in nato opazimo planinske oznake mimo kapelice navzgor. Sledimo markacijam, ki nas sprva vodijo po asfaltirani cesti, ki kasneje preide na makadamsko cesto, ki je zaprta za promet. Pohodna pot je položna in enostavna, primerna tudi za majhne otroke. Sprva hodimo skozi gozd, kjer ni razgledov, v drugem delu pa preidemo na gola pobočja Slavnika. Od tam se razprostirajo lepi razgledi, ki nas spremljajo vse do še bolj razglednega vrha Slavnika.

SLAVNIK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Slavnik je po obeh opisanih planinskih poteh primeren in zanimiv tudi za otroke. Lepa narava in še lepši razgledi na vrhu so zanimivi za vse obiskovalce. Priporočamo vzpon po eni poti in povraten po drugi.

Igrala

Pri koči tih pod vrhom so enostavna, a zanimiva igrala za otroke z razgledom na morje.

Igra v naravi

Pobočje Slavnika je primerno za igro, saj ni prepadov ali kakšnih drugih nevarnosti. Tako da lahko otroci prosto tekajo naokoli in se igrajo v mehki travi.