Slatnik je lepo razgledna gora z dvema vrhovoma, ki se nahajata nad smučiščem Soriška planina. S travnatih vrhov se razprostira čudovit razgled. Ob lepem in jasnem vremenu imamo pred seboj Triglav kot na dlani. Na Slatniku pa je še neka zanimivosti, stara vojašnica ter nekaj bunkerjev iz časa meje med staro Jugoslavijo in Italijo.

Dostop do izhodišča, Soriška planina:

Ljubljana – Soriška planina:

Razdalja: 52 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Soriška planina:

Razdalja: 175 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Koordinate izhodišča, Soriška planina: 46.241082°N / 14.009956°E

Slatnik

Opis pohodne poti na Slatnik:

Izhodišče: Soriška planina

Čas hoje: 1 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 – 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke

Primeren čas: v vseh letnih časih, pozimi z otroki, če ni preveč snega

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Razgled s Slatnika

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo do Škofje Loke. Od Škofje Loke nadaljujemo proti Železnikom in nato dalje po prednostni cesti do odcepa za Sorico. Tam skrenemo in se peljemo do smučišča na Soriški planini oziroma do Bohinjskega sedla. Do tja lahko prispemo tudi iz smeri Bohinjske Bistrice. Iz Primorske smeri pa preko Tolmina in Petrovega Brda, kjer opazimo oznake za Soriško planino.

OPIS POHODNE POTI NA SLATNIK

Ko parkiramo na parkirišču, se podamo peš po smučišču do Litostrojske koče na Soriški planini. Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Šavnika, Možica in Lajnara. Nekaj korakov za tem pa že prispemo do manj opaznega razpotja, kjer se v desno odcepi pot za Možic (naravnost Lajnar). Skrenemo za Možic in sledimo omenjeni poti do sedla, kjer se z leve strani priključi pot z Lajnara. Zadnji del nas vodi po lepo razglednem grebenu do vrha Slatnika. Od tam lahko nadaljujemo pot še do drugega vrha Slatnika. Lahko pa se podamo na vrhova tudi po slabši makadamski cesti, ki je prepovedana za promet. Omenjena cesta vodi stare vojašnice.

SLATNIK ZA OTROKE

Pohod na Slatnik

Pohod na Slatnik je enostaven in kratek ter zato primeren za samostojno hojo tudi za majhne otroke.

Čudoviti razgledi

Z vrha se razprostirajo čudoviti razgledi, kar navdušuje tudi otroke. Še posebej, ker pred seboj zagledajo Triglav kot na dlani.

Bunkerji in vojašnica

Na Slatniku lahko zaradi tamkajšnje vojašnice in bunkerjev otrokom pobližje predstavimo zgodovino, ki se je odvijala na tem območju.