Potok Lobnica na Pohorju tvori zanimivo sotesko, kjer se nahaja slap Šumik, natančneje kar dva slapova, Veliki in Mali Šumik. Slapova se nahajata v zavarovanem gozdnem območju, Pragozdu Šumik. Dostop do slapov je zahteven, saj so strma tla, ki so pogosto vlažna in porasla z mahom nevarna za zdrs. Sicer pa je pohod do slapov z pravo opremo in pripravljenostjo zanimiva in lepa izkušnja.

Dostop do izhodišča, Pri Bajgotu, Šumik:

Ljubljana – Pri Bajgotu, Šumik:

Razdalja: 121 km

Čas vožnje: 1 h 45 min

Maribor – Pri Bajgotu, Šumik:

Razdalja: 31 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča, Pri Bajgotu, Šumik: 46.480086°N / 15.444626°E

Pot do slapu Šumik

Opis pohodne poti do slapu Šumik:

Izhodišče: Pri Bajgotu, Šumik

Nadmorska višina izhodišča: 1050 m

Nadmorska višina slapu Šumik: 950 m

Višinska razlika: – 100 m

Čas hoje: 20 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, a le te v spremstvu odrasle osebe. V varovanem delu poti priporočamo dodatno varovanje ter čelade.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: oprema za visokogorje, kjer priporočamo opremo za varovanje ter čelado.

Pot je označena

Slap Šumik

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru, katero zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Nato skrenemo za Tepanje, se peljemo skozi Tepanje ter malo za Tepanjem opazimo smerokaz za Oplotnico. Tam skrenemo in se peljemo do Oplotnice. V Oplotnici nadaljujemo z vožnjo proti Rogli, a le do odcepa za Osankarico. Tam skrenemo desno, se peljemo do Osankarice. Od Osankarice nadaljujemo naravnost ter v naslednjem križišču levo, kjer pa že opazimo smerokaze za Šumik. V zadnjem delu je cesta makadamska.

Iz Maribora se zapeljemo do Hoč, od koder nadaljujemo proti Arehu. Ko prispemo do ostrega odcepa za Areh v desno, nadaljujemo naravnost za Frajhajm ter nato za Bojtino ter Planino pod Šumikom. Tam bomo že opazili smerokaze za Šumik.

Dostopamo pa lahko tudi preko:

  • Slovenske Bistrice, kjer se peljemo preko Šmartnega na Pohorju in Bojtine ter od tam sledimo smerokazom sprva za Areh, nato pa za Šumik.
  • Ruš, kjer sledimo oznakam za Smolnik, kjer v vasi Smolnik opazimo smerokaze za Šumik.

OPIS POHODNE POTI DO SLAPU ŠUMIK

Ko parkiramo, se podamo navzdol ob potoku Ložnica, po poti, ki je lepo označena. Pot se ves čas spušča, prečkamo potok Lobnico in kmalu prispemo do table, kjer je opozorilo za strmo pot. V nekaj minutah prispemo do skalnatega dela, kjer za otroke priporočamo dodatno varovanje, saj je v določenih predelih nevarnost zdrsa. Od tam pa že tudi lepo vidimo slap. Lahko se podamo čisto do slapu. Od slapu Veliki Šum se lahko podamo po neoznačeni poti naprej do slapu Mali Šum, do katerega pa je prav tako potrebna velika pazljivost za otroke. Vračamo se po isti poti.

SLAP ŠUMIK ZA OTROKE

Pohod

Pohod do slapu je sicer kratek, a v enem delu je pot zelo izpostavljena. Tam priporočamo dodatno varovanje za otroke.

Slap Šumik

Ob slapu si otroci takoj najdejo igro. Kjer je voda, tam je običajno zabava za otroke.

Izhodišče

Ob izhodišču je v gozdu več klopi in miz, kjer je odlična točka za postanek, malico ter vsekakor igro. Mimo namreč teče potok Lobnica in otroci se zelo radi igrajo ob potočku.

Koča Šumik

V bližini (je označeno) se nahaja koča Šumik, do katere se lahko zapeljemo ali pa se podamo peš. Tudi ob koči je prijeten prostor za počitek in igro.