Slap Sopot slovi po svojih 24,5 metrih višini, nad katerim se dviga kamniti most. Ogledamo si ga lahko od zgoraj in od spodaj. Najbolj veličasten je spodnji del, kjer uživamo ob pogledu na turkizno barvo jezerca pod slapom.

Dostop do izhodišča, vas Floričići

Ljubljana – Floričići:

Razdalja: 158 km

Čas vožnje: 2 h 5 min

Maribor – Floričići:

Razdalja: 284 km

Čas vožnje: 3 h 20 min

Koper – Floričići:

Razdalja: 78 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Koordinate izhodišča, vas Floričići: 45.221305°N / 14.047085°E

Slap Sopot

Opis pohodne poti do slapu:

Izhodišče: vas Floričići

Čas hoje: 15 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: primerno samo za športne vozičke (cesta je strma in makadamska)

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Vstopnine ni

*opis velja do zgornjega dela slapu, do spodnjega potrebujemo dodatnih 10 minut hoje

Slap Sopot

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Maribora, Ljubljane in Kopra se zapeljemo po avtocesti do izvoza za Črni Kal, ki se nahaja malo pred Koprom (iz smeri Ljubljane). Nato ves čas sledimo proti Hrvaški ter se peljemo čez mejni prehod Sočerga. Peljemo se mimo Buzeta in v smeri proti Učki. Malo pred Učko, v Kraju Lupoglav skrenemo desno. Peljemo se skozi nekaj vasi in pri vasi Cerovlje skrenemo levo. Sledimo nekoliko bolj ozki, a ves čas asfaltirani cesti do vasi Floričići. Ker je zadnji del poti slabo označen s kakršnimikoli smerokazi, priporočamo uporabo navigacije z zgornjimi koordinatami. Parkiramo nekje ob cesti ali pa na makadamu na desni strani, kjer je označeno parkirišče.

OPIS POHODNE POTI DO SLAPU

Od parkirišča se podamo po strmi makadamski cesti navzdol, katera nas pripelje do zgornjega dela slapu. Od tam imamo lep razgled na slap ter jezerce pod njim. Lahko se podamo tudi na kamniti most nad slapom. Najlepši razgled na slap pa je v njegovem spodnjem delu. Pot do spodnjega dela poteka čez kamniti most ter v gozd. Tam se začne pot strmo spuščati. V spodnjem delu je na dveh mestih v pomoč vrh, saj je precej strmo in spolzko. Priporočamo previdnost. Do spodnjega dela slapu potrebujemo dodatnih 10 minut hoje.

SLAP SOPOT ZA OTROKE

Pohod

Pohod do zgornjega dela slapu je enostaven in primeren tudi za športne vozičke (z dobrimi zavorami in amortizerji). Do spodnjega slapu pa priporočamo le otrokom, ki so vajeni hoje v hribe in predvsem priporočamo previdnost pri dveh predelih, kjer je v pomoč vrv.

Ogled slapu

Ogled slapu je zanimiv za vse obiskovalce, tako odrasle kot otroke. Še posebej spodnji del, kjer je razgled na jezerce ter slap zares čudovit.

Kopanje

Najbolj hrabri se v jezercu tudi kopajo, čeprav je tam precej hladna voda.