Skozno je naravno okno, most, jama ter razgledna točka. Nahaja se na obronkih Trnovskega gozda in ne daleč od Nove Gorice. Ob oknu se nahaja tudi manjša kaverna iz časa 1. sv. vojne. Iz vrha mostu je lep razgled na Vipavsko dolino ter vse do Jadranskega morja.

Dostop do izhodišča, Šmihel in Trnovo pri Gorici:

Ljubljana – Šmihel, Trnovo pri Gorici:

Razdalja: do Šmihela: 103 km; do Trnova pri Gorici: 115 km

Čas vožnje: do Šmihela: 1 h 10 min; do Trnova pri Gorici: 1 h 30 min

Maribor – Šmihel, Trnovo pri Gorici:

Razdalja: do Šmihela: 229 km; do Trnova pri Gorici: 241 km

Čas vožnje: do Šmihela: 2 h, 20 min; do Trnova pri Gorici: 2 h, 40 min

Koordinate Šmihela: 45.952496°N / 13,727454°E

Koordinate Trnova: 45.972385°N / 13,7356207°E

Skozno

Opis pohodne poti od Šmihela

Nadmorska višina izhodišča: 310 m

Nadmorska višina Skozna: 671 m

Višinska razlika: 361 m

Višinska razlika po poti: 375 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: majhne otroke ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema. Za pohod skozi jamo priporočamo čelado, lučko in varovalni komplet za otroke

Opis pohodne poti iz Trnova

Višinska razlika na poti: cca 10 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: majhne otroke ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema. Za pohod skozi jamo priporočamo čelado, lučko in varovalni komplet za otroke

Jama Skozno

NA SKOZNO OD ŠMIHELA

Sprva sledimo poti po kolovozu, kjer nas nato markacije usmerijo desno v strm gozd. Pot večji del poteka po gozdu, vsake toliko pa se odpre lep razgled na dolino. Med potjo je tudi klopca na razglednem delu. Zgornji del poti se položi in vodi skozi gosto visoko travo. Ko dosežemo naravno okno, se lahko podamo v naravno jamo Skozno, skozi katero poteka krožna pot. Pot je strma in nevarna za zdrs, zato priporočamo za otroke čelado, lučko in po potrebi tudi navezo. Lahko se podamo tudi na vrh okna, od koder je zelo lep razgled. Pot do tja ni zahtevna, je pa za otroke potrebne več pazljivosti, saj so ob straneh prepadne stene.

NA SKOZNO IZ TRNOVA

Za otroke bistveno lažja pot je iz Trnova, od koder je do Skozna le pol ure hoje. Med potjo vse skupaj premagamo le kakšnih 100 metrov višine. Pot je lepo markirana in v večini vodi po gosti visoki travi. Ko prispemo do naravnega okna Skozno, sledimo zgornjemu opisu.

SKOZNO ZA OTROKE

Za otroke je običajno zelo zanimivo plezanje in raziskovanje, kar pri Skoznem ne manjka. Lahko gredo v kaverno, pod in na okno ter v jamo. A le v spremstvu odraslih, saj je ponekod nevarnost zdrsa. Malico ter igro pa si lahko privoščimo na lesenih klopeh in mizi v bližini okna.