Skala je razgledna točka na Konjiški gori. S Skale se razprostira čudovit razgled na Slovenske Konjice in Pohorje. Na razgledni točki je miza in klopi ter vpisna knjiga. Poti do Skale je več, od enostavnih do zahtevne zavarovane poti.

Dostop do izhodišča, Slovenske Konjice:

Ljubljana – Slovenske Konjice:

Razdalja: 98 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Slovenske Konjice:

Razdalja: 36 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate izhodišča v Slovenskih Konjicah: 46.3372°N / 15,4204°E

Razgled s Skale

Opis pohodne poti na Skalo:

Izhodišče: Slovenske Konjice

Nadmorska višina izhodišča: 333 m

Nadmorska višina Skale: 750 m

Višinska razlika: 417 m

Čas hoje: 1 h 10 min

Primerno za: lahka pot – za samostojno hojo otrok od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Zahtevna pot – pod nadzorom odrasle osebe. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: z otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu, po zavarovani poti samo, ko je skala suha.

Oprema:

  • Lahka pot: običajna pohodniška oprema
  • Zahtevna pot: oprema za visokogorje, plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada, dodatna vrv za varovanje otrok.

Pot je označena

Skala

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Zapeljemo se do Slovenskih Konjic, do cerkve v centru, kjer parkiramo na parkirišču v bližini.

OPIS POHODNE POTI NA SKALO

S parkirišča se podamo ob vzhodni strani cerkve, kjer opazimo smerokaze za Skalo. Ves čas sledimo markacijam, katere nas pripeljejo do njiv oziroma travnikov, čez katere se podamo do gozda. Pot nas nato vodi ves čas do cilja po gozdu. Sprva je pot še dokaj položna, kasneje postaja vedno bolj strma. Vmes prečimo gozdno cesto. Ko prispemo do smerokaza za lahko in zahtevno pot, se odločimo po kateri nadaljujemo na vrh. Zahtevna pot je primerna za izkušene pohodnike po zahtevnih zavarovanih poteh. V kolikor po tej poti vodimo otroke, priporočamo poleg samovarovalnega kompleta še dodatno varovanje. Če se do Skale podamo po zavarovani poti, se nazaj vračamo po lahki poti. Sam plezalni del poti je kratek in ga z otroki premagamo v cca 10 – 15 minutah.

Dostop do Skale je mogoč tudi od Žičke kartuzije. Ta pot je enostavna in za njo v eno smer potrebujemo cca 1 h.

SKALA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Skalo je po lahki poti primeren za vse otroke, ki so vajeni hoje v hribe. Sicer je pot precej strma, ampak nenevarna. Na čisto zgornjem delu priporočamo nekaj več previdnosti, zaradi strmega pobočja pod potjo. Po zahtevni plezalni poti pa je potrebna velika previdnost in priporočamo predvsem za majhne otroke dvojno varovanje. Poleg samovarovalnega kompleta še naveza na odraslo osebo. Sicer pa je plezalni del kratek in zato primeren za otroke, ki so željni plezanja.

Malica in počitek z razgledom

Na Skali je miza ter dve klopi, kjer si lahko privoščimo počitek ter malico in ob tem uživamo ob čudovitem razgledu na Slovenske Konjice in Pohorje.