Šitna glava je nekoliko manj znana lepo razgledna gora, ki se nahaja v bližini Male Mojstrovke. Na vrhu je lepa travnata površina in čudoviti razgledi.

Dostop do izhodišča, Vršič:

Ljubljana – Vršič:

Razdalja: 96 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Vršič:

Razdalja: 220 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate Vršiča: 46.433864°N / 13,74369°E

Šitna glava

Opis pohodne poti na Šitno glavo:

Izhodišče: Vršič

Nadmorska višina izhodišča: 1611 m

Nadmorska višina Šitne glave: 2087 m

Višinska razlika: 476 m

Čas hoje: 1 h 20 min

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: z otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: oprema za visokogorje

Pot ni označena

Razgled s Šitne glave

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na zadnjem izvozu pred Karavanškim tunelom. Smerokaz za Kranjsko goro. Ko prispemo v Kranjsko goro, sledimo smerokazom za Vršič. Na vrhu prelaza parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA ŠITNO GLAVO

S parkirišča na Vršiču se podamo na označeno pot na Mojstrovko in Sleme. Kmalu po krajšem vzponu prispemo do večje skale, kjer je planinske oznake. Levo za Mojstrovko, desno pa za Mojstrovko po Hanzovi poti. Mi gremo levo. Najprej gremo skozi redek borov gozd, nato prispemo do melišča pod Mojstrovko. Ko prispemo skoraj do stene pod Mojstrovko, opazimo neoznačeno razpotje. Tam nadaljujemo ostro desno. Od tam dalje je pot neoznačena. Ozka stezica, ki je ponekod slabše opazna nas vodi po dolini med Mojstrovko in Šitno glavo. Nato prispemo do bolj kamnitega predela in kmalu za tem na lepo razgleden travnat vrh.

ŠITNA GLAVA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Šitno je dokaj enostaven in ne zahteva večjih naporov. Zato je primeren za samostojno hojo tudi za manjše otroke ter starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Mnogi otroci bodo lahko na Šitni glavi osvojili svoj prvi dvatisočak.

Malica in igra z razgledom

Na vrhu je prijetna travnata površina, kjer si lahko privoščimo malico in igro z otroki ter ob tem uživamo ob čudovitem razgledu.

Ovčke

Z malo sreče bomo na prelazu Vršič ali celo med potjo na Šitno glavo srečali ovčke, ker je za otroke zanimivo doživetje.