Scharfes Eck je lepo razgledna gora v Seetalskih Alpah v Avstriji. Na vrhu stoji meteorološka postaja. Do vrha se podamo mimo jezer in številnih potočkov. Zaradi tega je ta pohod še posebej zanimiv.

Dostop do izhodišča

Ljubljana – Winterleiten parking:

Razdalja: 191 km

Čas vožnje: 2 h 40 min

Maribor – Winterleiten parking:

Razdalja: 153 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Koordinate izhodišča, Winterleiten parking: 47.0949°N / 14.5735°E

Jezero Winterleite

Opis pohodne poti na Scharfes Eck:

Izhodišče: Winterleiten parking

Nadmorska višina izhodišča: 1750 m

Nadmorska višina Scharfes Eck: 2364 m

Višinska razlika: 614 m

Čas hoje: 2 h

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 6 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: z otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: oprema za visokogorje

Pot je označena

Scharfes Eck

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Tržič, Ljubelj. Zapeljemo se do mejnega prehoda na Ljubelju, kjer prispemo v Avstrijo. Cesti nato sledimo vse do Celovca, kjer pa se priključimo na avtocesto ter se peljemo v smeri Gradca. Nato zapustimo avtocesto na izvozu za Wolfsberg ter se zapeljemo do omenjenega mesta. Od tam nadaljujemo naravnost naprej proti severu in se peljemo skozi Bad Sankt Leonhard im Lavanttal, Reichenfels do kraja Obdach. V Obdachu pa nato skrenemo levo in se peljemo do Judenburga. V centru Judenburga prispemo do krožnega križišča, kjer je v sredini bencinska črpalka. Tam skrenemo levo v smeri Seetaler Alpe. Tej cesti nato sledimo 17 km, za oznakami Winterleiten Hütte. Parkiramo na parkirišču pred zaporo ceste.

Iz Maribora se peljemo po avtocesto do Gradca, od koder pa nato sledimo avtocesti proti Celovcu. Ko opazimo oznake za Bad Sankt Leonhard im Lavanttal, skrenemo za omenjen kraj. Od tam se peljemo naprej po regionalni cesti, skozi Reichenfels do kraja Obdach. V Obdachu pa nato skrenemo levo in se peljemo do Judenburga. V centru Judenburga prispemo do krožnega križišča, kjer je v sredini bencinska črpalka. Tam skrenemo levo v smeri Seetaler Alpe. Tej cesti nato sledimo 17 km, za oznakami Winterleiten Hütte. Parkiramo na parkirišču pred zaporo ceste.

OPIS POHODNE POTI NA SCHARFES ECK

S parkirišča pred zapornico nadaljujemo peš po cesti za zapornico, v smeri koče Winterleitenhütte. Po krajši hoji prispemo do jezera in koče. Od tam nadaljujemo po označeni poti najprej so zgornjega Winterleiten jezera. Pot nas nato vodi ob levi strani jezera, kjer pot poteka po precej močvirnatem predelu. V tem delu sledimo oznakam za Lukas Max steig. Pot se začne vzpenjati in nas pripelje na razpotje. Še vedno sledimo oznakam za Lukas Max steig. Prečimo nekaj potokov. Višje nas pot privede na bolj kamnit predel, kjer tudi zapustimo dolino polno potočkov in se vzpnemo strmo navzgor. Prispemo na lepo razgledno sedlo. Od tam pa se podamo desno navzgor po grebenu in kmalu prispemo do razpotja. Naravnost vodi pot na Zirbitzkogel, desno navzgor pa na Scharfes Eck. Skrenemo desno in po krajšem vzponu prispemo na lepo razgleden vrh.

SCHARFES ECK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Scharfes Eck je zelo lep, saj se sprehodimo med mnogimi jezeri in potoki. Ves čas pa nas obdaja lepa narava. Pohod je primeren tudi za otroke, kis o vajeni daljših pohodov in pa za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Razgleden vrh

Na vrhu, kjer je meteorološka postaja je tudi dovolj prostora za počitek, malico ter seveda uživanje ob lepih razgledih.

Jezera

Jezera so običajno pravi raj za otroke. Tukaj jih ne manjka. Otroci si kmalu najdejo zabavo ob vodi.

Planinska koča Winterleitenhütte

Planinska koča se nahaja ob spodnjem Winterleiten jezeru. Koča je pravi raj za postanek ob povratku, nudi pa tudi odlično hrano.

Sprehod ob jezeru

Lahko pa se podamo samo na izlet do koče in obeh jezer Winterleiten, ki sta blizu skupaj. To pa je primerno za samostojno hojo tudi za otroke stare cca 3 leta.